Kézműves foglalkozás

2024.06.20. 14:22

Kerámiákat készítettek az alkotni vágyók a bajai workshopon – galériával

Háztábla-festő workshopot tartott Bartha Violetta keramikus nemrégiben Baján. Az instruktor segítségével fazekastudás nélkül, saját elképzelés szerint, három óra alatt készültek el a tárgyak a kerámiaműhelyben.

Márton Anna

A foglalkozásokon félporcelán alapanyagra kerámiafestékkel és -mázakkal festenek a jelentkezők, saját elképzeléseiket, kedvenc tárgyaikat is elkészíthetik. 

workshop, Baja, kerámia
Kerámiákat készítettek az alkotni vágyók a bajai workshopon
Fotó: Márton Anna

– A kerámia-workshop kitűnő kikapcsolódási lehetőség egy fárasztó nap után, egy kreatív délután keretében. Volt, aki családtáblát alkotott, a lényeg, hogy félporcelán alapanyagba samott masszát kevertem, és ezáltal válik az ellenállóvá az időjárással szemben, tehát ezeket a kültérre is ki lehet helyezni. A festékek ugyanazok a kerámiafestékek és -mázak, amivel én magam is dolgozom. Tehát nem hobbi dekorfestékkel dolgozunk, hanem normál kerámiamázzal – mondta hírportálunknak Bartha Violetta.

A kerámiaműhelyben Bartha Violetta mindenben segítette az alkotni vágyókat

A workshop résztvevői kézhez kapták a cserépre kiégetett táblát és erre kerámiafestékkel megfestették az általuk kitalált mintát. A keramikus kiégette, a következő kiégetés alkalmával pedig kapott egy mázréteget. 

– Tehát ezt a kiégetett kerámiát, amin az eredeti színében már látszik a minta, azt lemázolom és újból berakom a kemencébe. Gyakorlatilag háromszor van égetve a kis kerámiatáblácska. Első alkalommal egy papírra készítünk egy vázlatot. A kész vázlatot indigóval felvisszük a kerámiatáblára. Az indigó le fog égni róla, mivel 1040 Celsius-fokon égetem a mázat. Az indigó egy segédvonal szerepét tölti be. Utána ugyanúgy, mint a gyerekek a kifestőnél, vonaltól vonalig szépen kitöltjük festékekkel és mázakkal. Ezek a mázak teljesen másképpen viselkednek, mint a normál tempera, vagy akrilfestékek. Megvannak a színkeverési technikák, azok a szakmai elemek, hogy melyik színt, mivel tudjuk keverni ahhoz, hogy olyan színhatást érjünk el, amit szeretnének – fogalmazott a keramikus. 

Hangsúlyozta, hogy van nagyon sok alapmáza, alapszínek, és vannak olyan mázak, amelyek kristálymázak, ami azt jelenti, hogy a mázban olyan, mintha különböző színű üveggranulátum lenne, de ezek nem üveg-, hanem szilikátszemcsék és égetés után gyönyörű szépen elterülnek a mázon és márványos hatású lesz. 

– Némelyik olyan lesz, mint a kagyló belseje, másik meg olyan, mint a csillámos ásvány. Nagyon érdekes, és ezek a kristályok mind az égetés folyamán válnak láthatóvá, miután kiveszem a kemencéből – tette hozzá Bartha Violetta.

Ősszel újabb workshopok lesznek

A foglalkozásra jelentkezők alsó korhatára 12 év, ugyanis a workshop három óra, ami kemény koncentrációt igényel. Legutóbb még majdnem két órával később ment el az utolsó vendég a workshopról, tudtuk meg a keramikustól.

– A három óra elegendő ahhoz, hogy ha betartjuk a tervet, mi szerint először rajzolunk, majd elkezdjük festeni a táblát, és így tovább, belefér. Az esetek többségében ennyi idő alatt ez kivitelezhető. Ősszel újabb workshoppal jelentkezem. Szeptemberben, októberben egy-egy hétvégén tervezem, mindig más lesz a tematika. A következő alkalommal reggeliző szettet: bögrét és kis tányért készíthetnek a jelentkezők – mondta a keramikus.

A tervek szerint manóházat is fognak készíteni, ami egy két lépéses folyamat lesz. Először ki kell formázni a manóházat mindenféle dekorációs elemekkel, mint egy kis tündérkertet, majd égetés után ezt mázolni fogják. Aki mázas égetést szeretne, annak van rá lehetősége, de aki fehér cserépégetéssel szeretné hazavinni és otthon akrillal vagy bármi egyébbel megfesteni, arra is van lehetőség.

– Ebben az esetben mindkettő nagyon jól fog mutatni. Terveim szerint novemberben már hangolódunk a karácsonyra. Az a terv, hogy mindenki készítse el a saját karácsonyi ajándékát. Ott szabadon lehet majd alkotni, de fontos, hogy mindenki egy konkrét tervvel érkezzen, mert ha még ott próbálja kitalálni, hogy mit is szeretne, akkor nagyon kicsúszunk az időből. A foglalkozás, a workshop célja, hogy mindenki kikapcsolódjon, ellazuljon és átélje az alkotás örömét – zárta gondolatait Bartha Violetta keramikus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában