Fenntartás

2024.06.12. 13:11

A KEFAG Zrt. gondozásába vette az izsáki, felső-matyópusztai Krisztus-keresztet – galériával

A jövőben a KEFAG Zrt. gondoskodik az izsáki, felső-matyópusztai, a Majláth-iskola melletti szakrális emlék fenntartásáról. A társaság már eddig is több keresztet gondozott.

Sebestyén Hajnalka

A napokban ünnepélyes keretek között a helyszínen jelentette be Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, hogy a két éve felújított keresztet a jövőben gondozzák. 

Kefag Zrt., Krisztus-kereszt, gondozás
A jövőben a KEFAG Zrt. gondoskodik az izsáki, felső-matyópusztai, a Majláth-iskola melletti szakrális emlék fenntartásáról
Fotó: Wojtyla Ház

A kerítéssel körülvett fakereszt 2022 májusában részesült papi áldásban, átfogó felújítást követően. Az elmúlt két esztendőben ugyan gondos, odaadó kezek vigyázták az ódon szakrális műtárgyat, ám a végső „gazdára” találás továbbra is nyitott kérdés maradt. 

Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, egyben a Porta Közhasznú Egyesület főszervezője számtalan Krisztus-kereszt felújításában vállalt eddig szerepet, két évvel ezelőtt a felső-matyópusztai úgyszintén az ő kezdeményezésére nyert új külsőt, támogatók bevonásával. 

Egyfajta édesgyermekének tekintve e keresztet, az idők során felmerült benne a gondolat: talán érdemes lenne „örökbefogadót” keresni a szakrális emléknek. Ennek személyét végül a Wojtyla Barátság Központ régóta elkötelezett támogatójában, Sulyok Ferencben – és erdészeti munkatársaiban – találta meg Farkas P. József.

A hivatalos bejelentés alkalmával Sulyok Ferenc hangsúlyozta: azon kívül, hogy a KEFAG Zrt. Bács-Kiskun vármegye állami erdőterületeiből több mint 57 ezer hektárt kezel, elsődleges tevékenységi körükön túlmenően egyéb feladatokat is ellátnak. Ezek közé tartozik immáron jó néhány Krisztus-kereszt gondozása, így június 7-től kezdve a felső-matyópusztai folyamatos karbantartása, szépítése is. 

Az eseményen megjelenő Mikulás Domonkos, a kecskeméti Piarista Iskola főigazgatója beszélt a piaristák természethez és az út menti keresztekhez fűződő különleges, kiemelt viszonyáról, egyúttal megemlékezett a néhány éve elhunyt Szabó István piarista szerzetes tanárról, aki évtizedeken át oktatta a fiatalokat a matematika, fizika tantárgyakkal együtt a természet szeretetére is. 

A magasztos ünnepségen megkoszorúzták a keresztet, majd lélekemelő zenei műsort adott a Piarista Iskola diákkórusa, Fehérvári Gábor karnagy, énektanár vezetésével. 

Az izsáki felső-matyópusztai kereszt újrafestett állapotban került a KEFAG Zrt. gondozásába, Frankó János vállalkozó, az izsáki Színvilág Kft., Gyarmati Dezső festő-mázoló mester, a helyben lakó család – Locska Noel és édesanyja, nagyapja –, valamint Földinszki Pálné Katalin segítő közreműködésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában