Tabdi

2024.06.06. 11:15

Az Irsai Olivér még mindig népszerű

A májusi eső aranyat ér, még akkor is, ha az áthúzódik júniusra. Évek óta aszályra panaszkodnak a szőlősgazdák, most azonban úgy tűnik, hogy elegendő eső áztatta a talajt. Jól fejlődik a szőlő, így az Irsai Olivér is.

Barta Zsolt

Ezekben a napokban kedvező a szőlőültetvényeken fejlődő növény helyzete, nyilatkozta a hírportálunknak Kiss Sándor, a Sinkovicz és Kiss Borászat egyik tulajdonosa Tabdiban. Bács-Kiskunban az elmúlt egy hét során 20-40 milliméter csapadék áztatta a talajt. Egy hónap alatt a Bácska és a Felső-Kiskunság között voltak olyan helyek, ahol 50-60-, máshol azonban akár 100 milliméternyi eső is lehullott.

Irsai Olivér, Tabdi, bor,
Kiss Sándor a Tabdi falunapon koccint Morvai Gabriellával
Fotó: Barta Zsolt

Ahogy Kiss Sándor fogalmazott, amikor a szőlész megnézi a talajt, ott nedves a föld, ahol szinte kézzel összegyúrható a föld. Két hete még a felső 20-30 centiméteres rész száraz volt, mára itt is megvan a nedvesség, amely lassan szivárog a mélyebb rétegek felé. Mint fogalmazott, ha minden hónapban legalább 50 milliméternyi esne le, akkor jó közepes terméssel számolhatnának a gazdák. Azonban a helyzet közel sem ennyire egyszerű, ugyanis számítani lehet a szüretig jelentős viharokra, és arra is, hogy a hőségnapok száma is jelentős lesz az idén. Jelenleg a fürtök növekedése kezdődött meg. 

Kérdésünkre elmondta, hogy a legutóbbi Szegedi Borfesztivál tapasztalata szerint az Irsai Olivér fogyasztása folyamatosan növekedik, a rozék kedveltsége sem csökkent. Kedvelik az olaszrizlinget és egyre többen kóstolják a kövidinkát is, amelynek az illata különleges. Ugyanakkor tény, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb pénz lehet az emberek zsebében, fogalmazott Kiss Sándor Tabdi borász a falunapon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában