Ladánybene

2024.06.13. 12:24

Meggyűrűzték a fehér gólyák fiókáit a Felső-Kiskunságban – galériával, videóval

A fehér gólyák fiókái június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, amelynek köszönhetően egész életükben azonosíthatóak lesznek. Csütörtökön a Felső-Kiskunság öt településén kaptak egyedi azonosítót a gólyafiókák.

Gulyás Sándor

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ladánybenén, Kunpeszéren, Kunszentmiklóson, Kunadacson és Szabadszálláson várta az érdeklődőket csütörtökön. A gólyafiókák gyűrűzése reggel Ladánybenén kezdődött a helyi lakosok és általános iskolások legnagyobb örömére, akik testközelből szerezhettek információkat a gólyákról és a madárgyűrűzésről.

madárgyűrűzés, gólyafióka, Ladánybene
Csütörtökön a Felső-Kiskunság öt településén kaptak egyedi azonosítót a gólyafiókák.
Fotó: Gulyás Sándor

– A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntesei és a nemzetipark-igazgatóságok munkatársai minden évben felmérik a gólyafészkeket. A fiókák nyilvános gyűrűzését a gólyavédelmi program keretében végezzük el az illetékes áramszolgáltatók segítségével. A fiókák egyedi azonosítóval ellátott  műanyagból készült színes gyűrűt kapnak, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben is azonosíthatók lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat – mondta el hírportálunk érdeklődésére Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érnek el a szakemberek. A gólyák esetében erre a legalkalmasabb az alumínium és színes madárgyűrű. A jelöléseknek köszönhetően megfigyelhető emellett a madarak rejtett élettevékenységei, mint például a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás.

– A legtöbb fajnak a fő veszélyeztető tényezője az élő- és táplálkozóhelyek csökkenése, vagy az esetleges megszűnése. Ebben a térségben alapvetően optimálisak a feltételek a gólyapopuláció számára. A madarakra a legnagyobb veszélyt az áramütés veszélye jelenti, mivel a gólyapárok már szinte kivétel nélkül lakott területeken építik fészkeiket. A fészkek többnyire villanyoszlopokon épülnek. A problémák megelőzése érdekében évek óta készülnek olyan műfészkek, amelyek a villanyoszlopokra vagy különálló oszlopokra szerelve lehetővé teszik, hogy a ne okozzanak problémát, egyben hozzájárulnak a fehér gólya hazai állományának megőrzéséhez. A fehér gólya védelmének egyik legfontosabb eleme, hogy minél több emberrel megismertessük a gólyavédelmet, madárvédelmet. Éppen ezért a programban nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre, a szemléletformálásra – tette hozzá Schneider Viktor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában