Kirándulás

2024.06.12. 13:28

Erdély volt az úti célja a bajai diákoknak

A Határtalanul Program évek óta lehetővé teszi, hogy a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vegyenek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. Ezúttal Erdély volt a célállomás. A diákok így személyes tapasztalatokat szerezhetnek a külhoni magyarság életéről, természeti és épített kincseiről.

Márton Anna

A MNÁMK 7. osztályos diákjai – a program adta lehetőségeket kihasználva – június 2-án indultak Erdélybe – tájékoztatott Fiedler Antal kommunikációs referens. A korai ébresztő ellenére mosolygós és érdeklődő arcok gyülekeztek a konyha mögötti parkolóban. A gyors bepakolás után el is indultak, és néhány óra kellemes utazás után megérkeztek első látnivalónkhoz, Déva várához. Felmásztak a nemrég felújított erődítményhez, melyről csodálatos kilátás nyílt a környékre. A kis túra után mindenkinek jólesett a hazai szendvics. Újabb, immár hosszabb buszozás után, este értek a szállásukra, Székelyudvarhelyre. A baráti fogadtatás és a finom vacsora után, senkinek sem kellett altató.

Baja, Erdély, diákok
Az MNÁMK 7. osztályos diákjai a Határtalanul Program támogatásával  Erdélyben jártak.
Fotó: Beküldött fotó

Másnap délelőtt Székelyudvarhely nevezetességeivel ismerkedtek meg, majd ellátogattak a Mini Erdély Parkba, ahol a térség jeles épületeit, kastélyait, templomait tekintették meg, miniatürizált változatban. Ezután Szováta, majd Korond szerepelt a programban. Előbbi településen megnézték a híres Medve-tavat, utóbbi híres utcáján pedig ajándékvásárlásra volt lehetőség. Sajnos az időjárás nem volt barátjuk ezekben az órákban, mindkét helyet eső áztatta.

Kedden reggeli után keleti irányba indultak. Kipróbálták a nyári bobpályát Homoródfürdőn, keményen megküzdöttek a Balu Kalandpark állomásaival Hargitafürdőn, majd a nap zárásaként megtekintették a Csíksomlyói kegytemplomot. Fel szerettek volna menni a „nyeregbe” is, de az eső ismét közbeszólt. A hirtelen lezúdult felhőszakadás elvette tőlük ezt az élményt.

Szerdán Segesváron csodálták meg a várnegyedet, majd tartalmas előadást hallgattak Fehéregyházán, a Petőfi Emlékmúzeumban. Délután még egyet sétáltak Székelyudvarhelyen, majd következett az esti medveles. Anyamedvéket láttak januárban született bocsaikkal. Kiváló program volt ez is.

Csütörtökön reggel indultak haza. Az utat az aradi vesztőhelyen szakították meg, ahol lerótták kegyeletüket a vértanúk emlékművénél. Mint közölték, köszönetüket fejezik ki a kirándulás szervezéséért Kerek Mártonnak, a lebonyolításért az osztályfőnököknek: Melcher Zsanettnek, Puruczki Csillának és Weidinger Yvette-nek.

Baja, Erdély, diákok
Erdélyben kirándultak a bajai diákok
Fotó: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában