Mathiász János

2024.05.30. 16:26

Film készült a neves kecskeméti szőlőnemesítőről

Mathiász János a világhírű tudós, szőlőnemesítő és borász születésének 185. évfordulójára készült el A szőlők királya című dokumentumfilm, amely a szakember munkássága előtt tiszteleg.

Barta Zsolt

Mint ismert, Kecskeméten végezte a szakmai munkájának jelentős részét a kiváló szakember. 

szőlőnemesítő, Mathiász János,
Katonatelepen a helyi szőlészeti kutató intézetben látható Mathiász János szőlőnemesítő szobra. Előtte a Mathiász János Borlovagrend és a Kunsági Női Borrend tagjai körében áldotta meg 2022-ben a termést Laczay András református lelkész.
Fotó: Barta Zsolt

Bárány Krisztián legújabb filmjének zárt körű díszbemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották. Stumpf István korábbi miniszter köszöntőjében Vikár Béla szavait idézte: „Mathiász János hajnalcsillag a magyar szőlészet, borászat egén. Élete példamutatás. Nem üstökös volt ő, a szőlők, borok koronázatlan királya, hanem tündöklő állócsillag, mely bevilágítja a jövő útját, valóra váltja költőink legszebb álmát.” Minderről a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) honlapján írnák részletesebben. 

Kiemelik, hogy nincs olyan szőlész és borász, aki ne hallott volna Mathiász Jánosról és ne tudná, hogy az áldozatos munkájával hozzájárult a szőlészeti-borászati kultúra fejlődéséhez hazánkban, a szőlőtermesztés és szőlőnemesítés területén pedig világhírnévre tett szert. „Neki köszönhetjük egyebek között, hogy a filoxérától megmentette a Tokaji borvidék fajtáit. Legendája egyedülálló, boraival, csemegeszőlőivel több mint kétszáz világversenyt nyert. Életműve felvételt nyert a Magyar Nemzeti Értéktárba is.” – olvasható az HNT honlapján.

Nemesítési munkásságának első kiemelkedő eredménye volt az 1887-ben létrehozott Ezeréves Magyarország emléke szőlőfajta, amelyet számos különleges keresztezés követett. Összességében mintegy 3500 szőlőhibridet állított elő. Ezek közül 180 fajtának készítette el a leírását, mivel ezeket tartotta a legsikeresebbeknek.

Mathiász János nevét iskolák, utcák, Kecskeméten múzeum, valamint egy borlovagrend is őrzi.

2023-ban pedig Tokaj önkormányzata posztumusz díszpolgárrá avatta őt és Mathiász Gábort is. A tokaji Világörökségi Bormúzeumnál emléktáblát állították a tiszteletére. Kecskeméten, egykori birtokán pedig ma is szőlészeti munka folyik.

Ki is volt a Mathiász János szőlőnemesítő?

Mathiász János a mai Szlovákia területén Eperjestől nem messze, Ádámfölde településen látta meg a napvilágot. Kecskeméten hunyt el 1921. december 3-án. 1890-től Kecskeméten jelentős nagybirtokot vásárolt, elévülhetetlen érdemeket szerzett a Tokaj-Hegyalját 1885-90 között kétszer is szinte teljesen elpusztító filoxéra-járvány után a borászat megmentésében. Kecskeméti birtokáról vagonszám szállította Tokajra az egészséges szőlővesszőket. Ez tette lehetővé, hogy Tokaj-Hegyalja borászata ismét feléledjen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában