Galériával

2022.09.11. 10:01

Négy új taggal bővült a kecskeméti Mathiász János Borrend

A kecskeméti Mathiász János Borrend a látványos, nagy hagyományú avatási ceremóniáját szombaton a Ballószögi Szüreti Napokon tartotta meg. Négy új tagot fogadtak a borrend soraiba: Szabóné Sárkány Juditot, Balogh Károlyt, Nyúl József Jenőt és dr. Rigó Róbertet.

Sebestyén Hajnalka

A borlovagokat avatását a Ballószögi Szüreti Napokon tartották.

Fotó: Tapodi Kálmán

A Mathiász János Borrend éves nagy rendezvénye ezúttal két helyszínen zajlott. Szombat délelőtt Kecskemét-Katonatelepen a kutatóállomáson tanácskoztak az ország különböző pontjairól érkezett borrendek képviselőivel, majd délután Ballószögre utaztak ki együtt, a szüreti napokra.

Ballószögön a Hetényi Pincészetben fogadták a díszes ruhában felvonuló szőlő- és borbarátokat. Idén a borrend zászlós bora a Hetényi Pincészet Irsai Olivér bora. Ebéd után átvonultak a színpadhoz, ahol megtartották az avatási ceremóniát.

A nagy múltú eseményen részt vett a Mathiász János Borrend meghívására a Magyarországi Borrendi Szövetség, a Balatonvin Borrend, a ceglédi Unghváry László Borrend, a tassi Darányi Ignác Borlovagrend, az adonyi Duna-menti Szent Orbán Borrend, a solti Gróf Vécsey Károly Borlovagrend, a kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, a kecskeméti Kunsági Női Borrend, a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borlovagrend, a budapesti Ordo Vini Venatorum Vadász Borrend, a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend, a csongrádi Szent Vince Borlovagrend, az esztergomi Vinum Ister Granum Regionis Borlovagrend, valamint a határon túlról, a vajdasági Horgosról a Szent Orbán Borlovagrend.

Elsőként Somogyi Lajos polgármester köszöntötte a résztvevőket, aki öt éve maga is a Borrend tagja, és szőlősgazdaként szívén viseli a kunsági borvidék jó hírét. Elhivatott a helyi borok népszerűsítése iránt, és nagyon büszke Ballószögben működő Hetényi Pincészetre.

Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend elnöke, nagymestere beszédében hangsúlyozta a borkészítés művészet, a magyar kultúra része a jó bor, és helyben is kiváló borokat kóstolhatunk. Mindenkit arra ösztönzött, mindig jó magyar borokkal koccintsanak.

Az avatási ceremónián próbatételt kellett kiállniuk a szőlő és bor iránt elkötelezett jelölteknek: Szabóné Sárkány Juditnak, Balogh Károlynak, Nyúl József Jenőnek és dr. Rigó Róbertnek. 

Fel kellett ismerniük a Borrend zászlósborát illat, illetve íz alapján. Ezt követte a legenda felelevenítése, az eskü, majd Kocsis Pál nagymester egy kobaktökkel felavatta a tagokat.

Szabóné Sárkány Judit pályája kezdetén Kecskeméten, a Kisfáiban és Katonatelepen is dolgozott a kutatóintézeteknél, majd Helvéciára került a Fajtakísérleti állomásra, ahol immár 25 éve a mai napig is dolgozik. A fajták értékelése mellett különböző borokat készít. Szőlész-borász munkájával nagyban hozzájárul a szakma fejlődéséhez.

Nyúl József Jenő, Ballószög korábbi alpolgármestere gyermekkora óta részt vett családja gazdálkodásában. 1954-ben költöztek Ballószögre egy tanyára, ahol 3,5 hold szőlővel gazdálkodtak. Szülei nyomdokain haladva a mai napig saját maga műveli a szőlejét, és maga készíti a borait. A modern technológia helyett a régi hagyományos eljárásokkal dolgozik. Precizitása, szívvel-lélekkel való odaadó munkája tökéletesen megjelenik borai ízében.

Balogh Károly Helvécia polgármestere. A települést 1892-ben alapították a Balatonfelvidékről, a Filoxéra elől idemenekülő szőlősgazdák, köztük voltak ősei is. Családja mindig is gazdálkodott, e példát követve ő maga is több mint négy évtizede példaértékű gazdálkodást folytat. Jó hírét viszi a kunsági boroknak, nemcsak borász, de szőlőfelvásárló is. A helyi értékek megmentése nagyon fontos a számára, az egykori Helvéciai Állami Gazdaság méltán híres barackpálinkáját is életben tartja.

Dr. Rigó Róbert, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarának Történettudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa, korábban a kecskeméti Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar dékánja, elsősorban – kiváló borászati felkészültségével – tudományos munkáival járult hozzá a kunsági borok jó híréhez. Ugyanakkor családi vonalon maga is kitanulta a szőlész-borász szakmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában