Baon podcast

2024.05.22. 13:45

A legjobb Shakespeare-alakításért járó díjat Orth Péter kecskeméti színművész kapta – podcast

A legjobb Shakespeare alakításért járó Gábor Miklós-díjat Orth Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze nyerte el idén a Kovács Lehel rendezte Macbeth címszerepéért. A díjat Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező a színpadon adta át Orth Péternek a Három nővér egyik előadása után. Erről beszélt a kecskeméti színművész a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Horváth Péter

Orth Péter elmondta, hogy amikor a Színművészetire felvételizett, Gábor Miklós szavalására talált rá, és pályája indulásakor nagy hatást gyakorolt rá a színészóriás munkássága, akárcsak Hamlet-alakítása.

Orth Péter, színész, Gábor Miklós-díj
Orth Péter
Forrás: Rádió 1 Gong

Miután megkapta a díjat, Orth Péter elmondása szerint több napig kóválygott az élménytől. Tavaly júniusban játszották utoljára a darabot, ami csak egy évadot élt a szoros ütemterv miatt. De azóta dédelgette magában az anyagot, várva, hogy újra eljátszhatja. Ez ugyan nem jött össze, mégis jelentős utóélete lett a kecskeméti Macbeth-darabnak, e díj formájában – fejtette ki Orth Péter.  

A színművész arról is beszélt a rádióműsorban, hogy eleinte mérnöknek tanult, de hamar rájött, hogy nem ez az útja. Mégsem sajnálja, hogy megtette ezt a kitérőt, mert így biztossá vált a színészet iránti elkötelezettsége. Mint fogalmazott, keserves életút lett volna, ha a mérnöki pályát választja, és ezután mindent megtett, hogy színész legyen.

Orth Péter beszélt még a filmszerepekhez fűződő viszonyáról, a színház vagy a film elsőbbségéről, és a Puskás musicalről is, melyben szerepel. Bővebben a podcastben hallhatnak minderről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában