Forgatag

2024.05.20. 19:50

Nagykoncerttel, hajnalig tartó bállal zárult a rác pünkösd Dusnokon – galériával

A dusnoki Rác Pünkösd szombati erős kezdőnapját a kétnapos műsorfolyam gerincét adó pünkösdvasárnapi programok követték majálisi hangulattal, nagyszínpadi produkciókkal, több száz látogatóval.

Zsiga Ferenc

Vasárnap délelőtt 10 órakor nyitott és egészen 19 óráig várta a gyerekeket a kézműves játszóház, amely az előző napi látogatószámot is felülmúlva vonzotta az anyukákkal, apukákkal, nagyszülőkkel érkező kicsiket. Némi „forgalomkiesés” azért volt, hiszen a Disney Lander csillagai című egyórás interaktív zenés-táncos show Ariellel, Hamupipőkével, Erik és Gaston herceggel a gyerekek körében a kihagyhatatlan kategóriába tartozott. Tizenegy órára a helyi és környékbeli kézművesek vásárára érkező termelők, iparosok is kipakolták a portékáikat, és az airsoft-lövészethez kiépített lőpályán is megkezdődött a fiúkat, lányokat egyaránt vonzó célbalövő verseny. Ekkortájt árulta tombolajegyeit a helyi Biser Tánccsoport, hogy a bevétel az egész évi működésüket segítse. A főnyeremény egy a mórahalmi Colosseum Hotelben eltölthető hétvége volt, így érthető, hogy a vásárlási kedv az adakozási szándékon túl is nagy volt. 

Rác Pünkösd, ünnepség, koncert, bál
Hajnalig tartó bállal zárult a Rác Pünkösd Dusnokon
Fotó: Zsiga Ferenc

A rusztikus natúr játszópark, a légvár és a kis láncos körhinta egészen este 7 óráig folyamatosan fogadta a Rác Pünkösd legkisebb látogatóit. Az üzemeltetők akkor jutottak egy kis pihenőhöz, amikor a nagyszínpadon 18 órakor elkezdődött a dusnoki néptánc- és énekcsoportok gálaműsora.

A szervezők a legkisebbek produkcióit sorolták előre, egyfelől, hogy ne izguljanak olyan sokat, másfelől hogy szívet-lelket gyönyörködtető látvánnyal induljon a műsor. Először a horvát hagyományokat, gyökereket őrző, Tamaskó Péterné Éva vezette Biser Tánccsoport legkisebbjei, a Biser Mali csoport tagjai mutatták be, hogy az elmúlt egy évben mit tanultak, majd a Biser Sredni, azaz középső, a tizenévesek korosztályába tartozók adták elő lendületes, jól koreografált műsorukat. A horvát táncblokkot a Biser felnőtt csoportjának a profizmus jegyeit felmutató produkciója zárta.

A horvát nemzetiségi hagyományőrzés jegyében összeállított műsorszámok része volt a Varga Szilvia vezetésével fellépő Dusanica Énekkar horvát nyelven, kristálytiszta hangon előadott népdalcsokra, amelynek egyes dalait a közönség soraiból is többen énekelték, dúdolták.

A folytatásban a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Csoportja aprók, ifjúsági és felnőtt táncosai adtak fergeteges műsort. A koreográfiák zömét és a táncokat ezúttal is a csoport néptánc-pedagógus vezetői, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán állították össze, illetve tanították be.

A dusnoki Rác Pünkösd a mintegy félezer látogatót vonzó Ismerős Arcok élő koncertjével, majd a helyi Zabavna Industrija Zenekar Bara báljával pünkösdhétfő hajnalán zárult.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában