Díj

2024.05.19. 10:05

Ballószög közművelődési munkája országosan is példaértékű

Országos szinten is elismerték Ballószög nagyközség közművelődés terén nyújtott példaértékű munkáját. A Népművelők Vándorgyűlésen Somogyi Lajos polgármester és Nagy Gabriella művelődés szervező vette át a napokban az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díjat.

Sebestyén Hajnalka

Magyar Népművelők Egyesülete idén 40. alkalommal rendezte meg a Népművelők Vándorgyűlését. A közművelődés országos hálózatának ez az egyik legnagyobb szakmai konferenciája. Az idei vándorgyűlésnek Szentes adott otthont. A háromnapos rendezvény keretében adták át az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díjakat, illetve az Egyesületi Emlékérmeket. Önkormányzati elismerést többek között Ballószög Nagyközség Önkormányzata kapta meg a kiemelkedő közművelődést támogató és szervező tevékenységéért. A díjra Lángné Nagy Mária közművelődési szakember, a Magyar Népművelők Egyesületének egykori alelnöke terjesztette fel a nagyközséget. 

közművelődés, díj, elismerés
A képen: Nagy Gabriella, Lángné Nagy Mária, Somogyi Lajos polgármester és Józsa Kata 
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A méltatásban többek között elhangzott: – Ballószög Nagyközség Önkormányzatának fontos, hogy a lakosok minél jobb életminőségben, közösségben élhessenek, helyi identitással rendelkezzenek. A település vezetése elkötelezett a kulturális örökség védelmében, a kultúra közvetítésében. Az önkormányzat vallja, hogy a település ereje a közös akaratban, munkában, a közösségi együttlétekben van, amelyek elmélyítik az összetartozás érzését.

A közművelődés fontos bázisa a könyvtári helyiségeken túl egy 150 fős nagyteremmel és egy klub helyiséggel rendelkező Ballószögi Faluház és Könyvtár. A közösségi színtérben a munkatársak lelkiismeretesen, a közművelődési szakma szeretetével végzik el feladataikat.

Programokkal teli a nagyközség, évente 50-60 esemény zajlik. Minden évszaknak meg van a hagyományokkal rendelkező falunapja, amelyek nagy közösségi összefogás útján valósulnak meg és beleépülnek a ballószögi lakosok életébe: télen kolbásztöltő versenyt, tavasszal kakasfőző majálist tartanak, nyáron piknikeznek és kertmoziznak, ősszel zajlik a legrangosabb települési ünnep, a szüreti napok. Ezen események látogatottsága 400 – 2000 fő között van. A programok felvonultatják többek között a helyi értékek képviselőit. Az értékek bemutatása mellett a szervezők törekszenek rá, hogy a lakosok személyes élményként éljék meg a felsorolt területeket táncházba, éneklésbe, kézműveskedésbe, lovasfogatozásba bekapcsolódva.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában