Baon podcast

2024.05.22. 17:30

Jókai Mór kecskeméti kötődésiről beszélt a történész – podcast

120 éve hunyt el Jókai Mór, aki ezer szállal kötődött Kecskeméthez. A témáról Székelyné Kőrösi Ilona kecskeméti történész, etnográfus beszélt a Rádió 1 Gong egyik műsorában.

Lizik-Varga Katalin

A történész elmondta, hogy Jókai Mór halálának évfordulóján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Kecskeméten, melyet a Katona József Emlékház baráti köre, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság szervezett.

Jókai Mór, Székelyné Kőrösi Ilona, megemlékezés
Székelyné Kőrösi Ilona
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A helyi Jókai-emlékhelyekről is beszélt, köztük Gyenes Mihály erdőmérnök házáról is szót ejtett, ahol Jókai a kecskeméti diákéveit töltötte. Székelyné Kőrösi Ilona beszélt arról is, hogyan került Kecskemétre Jókai, valamint felidézte az író kecskeméti kötődéseit.  

Nagyon sok pozitív élmény érte itt Kecskeméten – hangsúlyozta. Mint mondta, a baráti kör, amit Kecskeméten kialakított, szinte élete végéig elkísérte. Ehhez a körhöz tartozott például Petőfi Sándor vagy Muraközi Jánost is. Jókai írói munkásságának a kezdete is Kecskeméthez kötődik – hangsúlyozta a történész.

Székelyné Kőrösi Ilona még sok érdekességről beszélt az író munkásságával kapcsolatban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában