Ünnepség

2024.05.23. 18:00

Látványos honvédelmi napot tartottak Kalocsán – galériával

Kalocsa egykori, évtizedeken átívelő katonaváros emlékéhez méltó, parádés honvédelmi napot tartottak május 23-án, csütörtökön.

Zsiga Ferenc

Az ünnepség több helyszínen, a Negyvennyolcasok terén, az első független magyar kormánynak emléket állító Batthyány-szoborcsoportnál, a Sétálóutcában, a Kalocsa Katonaváros térplasztikánál, a Szentháromság téren, a Hősök szobornál, végül a Csilás parkban, a Honvédelmi emlékhelyen katonai tiszteletadás mellett zajlott. Az eseményen a Magyar Honvédséghez kötődő kalocsai szervezetek, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület vezetői és képviselői koszorúztak. Kalocsa önkormányzata nevében a megemlékezés és a tiszteletadás virágait a Honvédelmi emlékmű talapzatán dr. Filvig Géza polgármester helyezte el. 

katonaváros, honvédelmi nap, ünnepség
Látványos honvédelmi napot tartottak Kalocsán
Fotó: Zsiga Ferenc

A helyszínváltások a díszelgő alegység vezetésével, katonazenekari kísérettel igazi látványosságot jelentettek, amelyet még a főszékesegyházba, az Astriceum Érseki Múzeumba igyekvő turisták is nagy érdeklődéssel kísértek.

Az eseményt a Negyvennyolcasok terén felsorakozott díszelgő alegység és katonazenekar előtt dr. Kovács György nyitotta meg. A nyugalmazott ezredes felidézte, hogy az 1848-ban megalakult magyar honvédsereg 175 éve, 17 napos ostrom után, 1849. május 21-én foglalta vissza Buda várát. Ennek emlékére 1992-től ezen a napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját.

– Buda elfoglalása egyike volt a szabadságharc legrövidebb és legsikeresebb műveleteinek, a szabadságharc legnagyobb győzelmeként értékelhetjük a budai vár visszafoglalását – fogalmazott dr. Kovács György, hozzátéve, hogy ezzel a győzelemmel zárult le a dicsőséges tavaszi hadjárat, és ezt a pillanatot lehet tekinteni a szabadságharc tetőfokának is.

A koszorúk elhelyezése és a főhajtás után a résztvevők népszerű katonaindulók dallamára vonultak át a Sétálóutcába. A volt helyőrségi klubnál kihelyezett Kalocsa Katonaváros térplasztikánál a honvédséghez kötődő szervezetekre emlékeztek.

Innen rendőri felvezetés mellett a Szentháromság térre, a felújított Hősök szoborhoz vonult a menet. Itt azokra az első világháborúban és más harctereken elesett katonákra és civilekre emlékeztek, akik vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért. Az esemény 11 órakor ért a csúcsára, amikor a Csilás parkban, a Honvédelmi emlékhelyen az egyes Kalocsán szolgálatot teljesítő alakulatoknak – rakéta, páncélos és gépjármű-javító, pontonos-hidász, kiképző, speciális-propaganda és raktárbázis alakulatok, valamint katonazenekar – emléket állító oszlopokon helyezték el a koszorúkat az egyes egységek még élő tagjai és a polgármester. A megemlékezés koszorúzási része a himnusz katonazenekari előadásával zárult.

A Honvédelmi emlékhely melletti toborzósátor, a haditechnikai eszközök bemutatója kora délutánig fogadta a főként középiskolás diákokból álló érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában