MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár

2024.05.27. 18:24

Hazatértek a Gripenek a csehországi Lion Effort 24 hadgyakorlatról

Május 10-én tette közzé közösségi oldalán a kecskeméti repülőbázis, hogy megérkeztek a kecskeméti Gripenek a Csehországban található caslav-i repülőbázisra, a Lion Effort harcászati gyakorlatra, ahonnan a napokban hazatért a kecskeméti kötelék.

Horváth Péter

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni – ezek a nemzetközi kiképzési lehetőségek biztosítanak alkalmat a sztenderdek magas színvonalon tartására és a pilótáink folyamatos továbbképzésére – olvasható az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Facebook-oldalán.

Kecskemét, gripenek,
Megérkeztek a kecskeméti Gripenek
Fotó: MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár

A közlemény szerint a Lion Effort gyakorlaton a légi hadműveletek (COMAO), feladatok jelentették a prioritást, de egy az egy elleni légiharc-feladatokat is végrehajtottak a pilóták, és lehetőségük nyílt Eurofighter repülőgépek ellen is gyakorolni közeli légi harcot.

A képzésen a Magyar Honvédség JAS39 Gripen repülőgépeivel közösen a Gripen repülőgépeket üzemeltető országokból a házigazda csehek és a friss NATO-tag, svédek vettek részt. A thai légierő megfigyelőkkel volt jelen, és a kétüléses repülőgépek hátsó üléseiben volt lehetőségük gyakorlati tapasztalatokat szerezni. Néhány feladatra bekapcsolódtak a német Eurofighter-ek és Airbus-330 MRTT tanker repülőgépek, illetve a lengyel F-16-osok. Az első héten a Ramstein Guard gyakorlatot kombinálták a házigazdák a Lion Effort-tal, és ennek köszönhetően a Draken International biztosította az elektronikai hadviselési környezetben, különféle zavarásokkal végrehajtott repüléseket.

A közleményben hangsúlyozzák: a kecskeméti pilóták és a repülőműszaki állomány tagjai felkészültségüket e gyakorlat során is bizonyították, a többi nemzet szaktudásukat, teljesítményüket nagyra becsülte – olvasható a bejegyzésben.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában