Bács-Kiskun

2024.05.15. 14:47

Sikeresek a kunsági borászatok

A közelmúltban történt meg a VinAgora nemzetközi borverseny eredményhirdetése. Ezen több kunsági borászat is fényes érmeket kapott, így köztük volt a soltvadkerti Font Pincészet is.

Barta Zsolt

Egyik boruk, a Cabernet Sauvignon rosé 2023 Champion díjat nyert, a Prix VINOFED különdíját érdemelte ki, a legmagasabb pontszámot elért csendes száraz rozébornak választották. Illetve a Nero rosé mintájuk 2023 ezüst díjban részesült. 

bor, Font, cabernet sauvignon
A soltvadkerti Font család a történetének talán legmagasabb elismerését hozta a Cabernet Sauvignon rosé 2023 Champion díja. Balról ifj. Font Sándor, Font Sándor és Font Gábor
Fotó: Barta Zsolt

Ugyancsak Champion díjat nyert a Szentpéteri Borpince 2021-es Chardonnay pezsgője. A kiskőrösi családi borászat emellett egy 2022-es ugyancsak Chardonnay pezsgőjével aranyérmet és egy 2020-as Chardonnay pezsgőjével ezüst érmet kapott. Ugyancsak ezüstöt kapott egy Generosa boruk, amely 2019-es szüretelésű. A Frittmann Testvérek kékfrankos rozéja szintén ezüst érmes lett. Az akasztóiak büszkék lehetnek a Döbrögeczi Szőlőbirtok 2023-as cserszegi fűszeresére, mert aranyérmet nyert. Az imrehegyiek pedig a Dűne Borbirtok 2021-es Nektár borára,amely szintén a legszebben csillogó éremmel lepte meg a kunsági pincészetet.

Mit érdemes tudni a VinAgora versenyről? A fővárosban rendezett meg méretésen az idén 14 különböző országból összesen 877 bort neveztek a versenybe, melynek háromnegyed része hazánkból származott. Az aranyérmek megoszlása is ugyanebben az arányban alakult, így ezek negyedét külföldi borok vitték haza. A mezőny magas színvonalát tükrözi a kiosztott aranyérmek sokasága az összes éremhez képest. A zsűritagok idén a borok 23 százalékát arany- és mindössze csak 6 százalékát minősítették ezüstre. Így 53 ezüst, 203 arany, 9 nagy arany és 7 Champion érem talált idehaza gazdára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában