Kiskőrös

2024.05.16. 14:37

Épülnek a Budapest–Belgrád-vasútvonal zajvédő falai

Szemmel láthatólag is épül a Budapest–Belgrád-vasútvonal melletti Kiskőrös állomása. Ennek részeként építik a zajvédő falakat.

Barta Zsolt

Szemmel láthatólag is épül a Budapest–Belgrád-vasútvonal melletti Kiskőrös állomása. Ennek részeként építik a zajvédő falakat. Az eredeti tervek alapján mintegy 177 ezer négyzetméternyit helyeznek el a települések mentén az építők. Szükség is van erre, mert a 160 kilométeres sebességgel haladó szerelvények iszonyú robajjal haladnak keresztül majd a falvakon és a városokon.

vasútvonal, építés, Budapest-Belgrád vasútvonal
A Budapest-Belgrád vasútvonal épül Kiskőrösön is. Jól látható a baloldalon épülő zajvédő fal, amely csökkenti a zavaró hanghatásokat.
Fotó: Barta Zsolt 

A kiskőrösi állomásépületet korábban elbontották, egy újat kap a város, amelyet a minisztériumban Font Sándor országgyűlési képviselő és Domonyi László polgármester lobbizott ki. Kiskőrösön úgy vélik, hogy a város, amely eddig vasúton több mint két órára volt a fővárostól, most közel egy órás távolságra kerül az új vasúti rendszernek köszönhetően. Azaz a város Budapest agglomerációjához tartozhat majd, mivel a gyorsvonat a Keleti Pályaudvarra viszi be az utazókat. Ha abba belegondolunk, hogy Budapestre a főváros környékéről autóval vagy tömegközlekedési eszközzel is sok esetben 1–1,5 órát kell utaznia egy, a városban dolgozó embernek, akkor a kiskőrösiek helyzete közel hasonló lesz a fővárosba bejárókéhoz. 

Ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy a 14 ezres városban érdemes-e letelepedni, mivel az ingatlanok értéke egy hasonló fővárosihoz képest annak harmada. Bölcsődétől a középiskoláig teljes az oktatási vertikum, az egészségügyi ellátás megfelelő, a helyi kiskereskedelem jó. Elvileg jövőre elkészül a vasútvonal.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában