Fórum

2024.04.10. 19:47

Közösen szeretnék fellendíteni Kecskemét és környéke turizmusát – galériával

A kecskeméti városházán szerdán tartották meg a Térségi Turisztikai Fórumot. A szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kecskeméti és környékbeli turisztikával foglalkozó szakembereket hívta meg. Több településről polgármester is érkezett a szakmai rendezvényre.

Sebestyén Hajnalka

A résztvevőket Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára köszöntötte. Elmondta: nagy nap ez számukra, sokat vártak a közös találkozóra. Végre újra együtt gondolkodhatnak, információkat adhatnak át és kapcsolatokat építhetnek. Az elmúlt időszakban nagy fejlődésen estek át a települések, újabb értékek várnak bemutatásra.

Térségi Turisztikai Fórum, Kecskemét, fórum
A fórumon részt vettek a kecskeméti és környékbeli turisztikával foglalkozó szakemberek
Fotó: Bús Csaba

Kecskemét önkormányzata is elhivatott a térség turisztikai fellendítéséért. A fórumon Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében vázolta a jelent, és megosztotta gondolatait a jövőt illetően. Rögtön az elején leszögezte: egykoron ő maga is turisztikai szakmában dolgozott, nagyon szerette. Most Kecskeméten az iparfejlesztés dominál, de szem előtt tartják a turizmust is. Az ipar fejlődése üzleti forgalmat generál, mely a turisztikai szakmának is új lehetőségeket nyit.

Mivel Kecskemét vonzó turisztikai célpontokban szegény, nincs egy Balatonja, neves borvidéke vagy látványos kastélyai, itt a homok kellős közepén a saját kézzel megépített látványosságokat lehet eladni. Kecskemét gyönyörű belvárossal bír, csodálatos épületállománnyal, melyek sorra újulnak meg. A színház van még hátra. A városháza nagy volumenű felújítása 2023-ban készült el, melynél már arra törekedtek, hogy az épület funkciójában a hivatal elé kerüljön a turizmus. Az új látogatóközpontja hatalmas látogatottsággal működik, vonzók a belső udvarok programjai, és a régi levéltári részt is újragondolták, a most látható Zoób Kati divattervező kiállításának különleges miliőt nyújt. Az épület sarkán kialakított Lechner Kávéház pedig méltó és reprezentatív helye kisebb rendezvényeknek is.

A városi fesztiválokat szintén újragondolták, az élményekre helyezik a hangsúlyt. 

Sok kiállítótér is modernebbé vált. Az egyetem is csatlakozott ehhez, jelenleg is egy négynapos tudományos világkongresszusnak ad helyet. Így összességében már egy csillagtúra esetén jó kiinduló pont lehet akár Kecskemét belvárosa is. Ha ehhez pedig csatlakoznak a környékbeli települések, akkor az ide érkező turistáknak már legalább négy éjszakát érdemes itt tölteni. Egy hétre még nincs elegendő program, de jó irányban haladnak.

A polgármester külön kitért a május 27.–június 1. között megrendezendő Nyitott Városháza rendezvénysorozatra, mely folytatása a tavalyi, felújítást követő nyitóeseménynek. Így ez egy újabb ajánlat lehet a turisták.

Szemereyné Pataki Klaudia végül leszögezte: a Covid-járvány előtt már kezdtek a térség turisztikai szakemberei egymásra hangolódni, majd ez érthető okokból megszakadt. Bízik benne, hogy most majd sikerül. A megoldást az összefogásban, a központi szervezettségben, koordinálásban és a profi marketingben, a rendezvények tematikusságában látja. A kecskeméti Tourinform Iroda ebben kiemelt szerepet kap.

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, a Tourinform Iroda vezetője a fórum keretében be is mutatta a Tourinform Kecskemét szolgáltatásait és az új Aranyhomok Turisztikai Infókártyát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában