Beruházás

2024.04.17. 17:17

Új közösségi központot avattak Kiskőrösön – galériával

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a kiskőrösi Revaló Pál Közösségi Központot szerda délelőtt ünnepélyes körülmények között. A centrum egyben otthonául szolgál a jövőben a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központnak is.

Barta Zsolt

A civil szervezetek összefogják, szervezik a települések polgárainak életét. Olyan szövetet képeznek a társadalomban, amely jelentősége óriási. Ennek a rendszernek az erősödését jelenti a minap Kiskőrösön átadott Revaló Pál Közösségi Központ, amelynek az avatását megtisztelte Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, és Font Sándor országgyűlési képviselő is. 

Kiskőrös, közösségi központ, átadó
A szalagátvágás ünnepélyes pillanata: balról Domonyi László polgármester, Szalay – Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Szedmák Tamás egyesületi elnök, Molnár Elvira a szolgáltató központ szakmai vezetője és FontSándor országgyűlési képviselő
Fotó: Barta Zsolt

A belvárosban elhelyezkedő több mint egy évszázados épületet a városban két évtizede működő Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület vásárolta meg. A felújításhoz kértek támogatást Gulyás Gergely minisztertől, amelyet Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és Font Sándor támogatott. Az épület mintegy kilenc hónap alatt újult meg, az udvarban parkoló, a házban irodák és közösségi termeket alakítottak ki, minderről Szedmák Tamás a kiskőrösi egyesület elnöke szólt az avató ünnepségre meghívottak előtt. 

Mint mondta, az egyesület az elmúlt két évtized során Pátria Klubban, illetve a szomszédos Szarvas Inkubátorházban bérelt helyet a várostól. Miután elhunyt dr. Szilágyi Sándor, a városban jól ismert fogorvos, az örökösöktől vették meg a házat. A Szilágyi család örökölte egykor a Revaló családtól az ingatlant. Revaló Pál Kiskőrös ikonikus főjegyzője volt, aki rengeteget dogozott azért, hogy a városképet meghatározó épületek, így például a városháza, a Szarvas Fogadó vagy akár a gimnázium felépüljön, hangsúlyozta Szedmák Tamás. Az ő tiszteletére kapta az új központ a Revaló Pál nevet. 

Szalay-Bobrovniczky Vince avató beszédében megemlítette: a minisztert azzal tudták meggyőzni a támogatásért, hogy ismertették a Bács-Kiskun vármegyei helyzetet. Itt közel 3000 civil szervezet működik, – a Kiskőrösi Járásban közel 200 – az elmúlt időszakban a megyék közül itt hívták le a legtöbb pályázati pénzt. 

A Főnix egyesület új központja egyben a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központnak is helyet ad, amelynek Molnár Elvira a szakmai vezetője. 

Ez a szervezet egyebek mellett szakmai-, jogi-, szervezési támogatásokat adnak az új alakuló egyesületeknek, illetve helyet biztosítanak a rendezvényeik megtartására is majd. 

Font Sándor országgyűlési képviselő átvéve a szót a kormány tagjától hangsúlyozta: Kiskőrös néhány éve ünnepelte az újra telepítés 300. évfordulóját. A közelmúltban a város szülöttjének Petőfi Sándor 200. születésnapját ünnepelték több mint egy éven át. A nemzeti radikális szuverinista költő értékrendszere ma is hatással van a városra. Ebben miliőben működik ez az új civil központ, amely épületének a felújításához egyedi kormánydöntés kellett. Reményét fejezte ki, hogy ezt figyelembe veszi majd a közönség a júniusi szavazáson. 

A politikustól Domonyi László polgármester vette át a szót, aki magasra értékelte a kormány azon szándékát, amellyel a hazai civil szervezetek világát támogatja. Méltányolta a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület 20 éves tevékenységét. 

Az ünnepélyes szalagátvágás után felavatták az épület utcai homlokzatán a Revaló és a Szilágyi családok tiszteletére elhelyezett emléktáblát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában