Múltidéző

2024.04.21. 19:44

A kecskeméti Erzsébet laktanyát Sissi tiszteletére nevezték el

A kecskeméti kórházi ellátás múltjához kapcsolódnak a laktanyák is, egykoron az Erzsébet laktanyánál volt a város csapatkórháza. Az Izsáki úton található régi laktanya épület-együttes történetének megismeréséhez több mint 100 év távlatába tekintünk vissza.

Sebestyén Hajnalka

Korábbi múltidéző írásainkban már bemutattuk a Rudolf és Ferenc József laktanyát, melyek Kecskemét első laktanyái közé tartoztak. Az Erzsébet laktanya történetét a Petőfi Népe régi mellékletében, a Grátiszban megjelent múltidéző írásunk lapján mutatjuk be, melyek internetes források alapján készült. A kort megidéző régi képeslapok Sebestyén Imre képeslapgyűjtő hagyatékából származnak. 

Erzsébet laktanya, Sissi, múltidéző
Az Erzsébet laktanya eredeti pompájában 1916-ban
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

1897-ben kezdték el építeni az Izsáki úton, a Rudolf laktanyával szemben az 52 ágyas Csapatkórházat, melyben a beteg és sérült katonákat ápolták. A csapatkórházi épület mellett a 20. század elején emelték a Galíciában állomásozó 13. közös huszárezred részére az Erzsébet laktanyát, mely név később átment a csapatkórházra is. A Rudolf laktanya bővítése kapcsán merült fel 1898-ban az újabb laktanya építése. Az 1904-re elkészült Erzsébet laktanya a nevét Erzsébet magyar királyné tiszteletére kapta. Ebben az időben, 1905-ben költöztették át a csapatkórház mellé a Czollner térről a katonai lovardát. 

Volt Erzsébet laktanya épülettömben helyet kapott a legénységi épület és a már említett lovarda. Az egyemeletes, téglalap alaprajzú legénységi szállás a telek Izsáki úti határára épült kontyolt nyeregtetővel. Az udvari homlokzatán kis kiülésű sarokrizalitok és egy tengely mélységű középrizalitok voltak láthatóak. A szobákat poroszüveg boltozattal fedték, az emeleten síkmennyezetes tereket alakítottak ki. Lépcső a középrizalitban volt. 

Erzsébet laktanya, Sissi, múltidéző
Kecskemét látképe a 20. század fordulóján 
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

Az Erzsébet laktanyát az 1911. július 8-ai nagy földrengés megrongálta. Az épületek helyreállításához és a romok eltakarításához utászokat vezényeltek a laktanyához. A csapatkórház az 1919-es évek után sokat vesztett a jelentőségéből, mivel a háború után nem állomásozott annyi katona a helyőrségben, mint korábban. 1924-ben a Magyar Királyi Kecskeméti Honvéd- és Közrendészeti Kórház nevet kapta, egy évvel később azonban civil kórház lett. 1945-ben a Petőfi laktanya nevet vette fel. Egy évvel később a Tiborc kollégium költözött a laktanyába, majd az ötvenes évektől a szovjet zászlóalj állomásozott benne. A laktanyát 1989-ben hagyta el a szovjet alakulat, az üres objektum a honvédséghez került, és a Rudolf laktanyával együtt adták át a városnak 1990-ben.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában