Baon podcast

2024.04.17. 06:50

Erről dönt a közgyűlés: új kerékpárutak épülhetnek, és 500 milliós bérlakásprogram indulhat Kecskeméten – podcast

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt a Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége. A polgármester egyebek mellett arról beszélt, hogy új kerékpárutak építéséről, és jelentős bérlakásprogramról dönt a közgyűlés a csütörtöki ülésén.

Horváth Péter

A polgármester először a kecskeméti ivartalanítási akcióról beszélt, amit a Menhely az Állatokért Alapítvánnyal közösen végez az önkormányzat. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy a kecskemétiek egyre szívesebben tartanak házi kedvenceket: a legutóbbi ebösszeírás is azt mutatja, hogy mintegy hatezer kutyát regisztráltak a helyi kutyatartók, ezért nagyon fontos a felelős állattartás. Az ivartalanítási akció célja, hogy a város segítsen megkímélni a kisállattartókat az kedvenceik tüzelési időszakában jelentkező kellemetlenségeitől. Március 15-el indította el az alapítvány az akciót, ami május végéig tart. Ehhez költségvetési támogatást is biztosít a város: kuponokat lehet kiváltani, amivel csökkenteni lehet az ivartalanítás költségeit. Az akcióban nyolc állatorvos működik közre. Természetesen ehhez kell, hogy oltási könyvvel és chippel rendelkezzen a kisállat. Több százan jelentkeztek az akcióba tavaly, és idén március óta már 150 gazdi regisztrált.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere 
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A polgármester elmondta, hogy idén lesz ebösszeírás, ami azért fontos, hogy csökkentsék a kóbor állatok létszámát a városban, hiszen ez nagy segítség az elveszett háziállatok gazdákhoz való visszajuttatásában. Ez az önkormányzat háromévente kötelező feladata. A tulajdonosok online, illetve formanyomtatványokon nyújthatják be kisállataik adatait.

A közgyűlésen elszámolnak az előző évi pénzeszközökkel

A közgyűlés csütörtöki ülésének legfontosabb napirendi pontjairól is beszélt a polgármester.  Jelentős napirendi pont a tavalyi évi zárszámadás, mely során elszámolnak az előző évi pénzeszközökkel. A zárszámadásból látszik, hogy emelkednek  a helyi adóbevételek a városban, de a ezzel együtt a feladatok is nőnek. Szemereyné Pataki Klaudia szerint tavaly nagy kihívás volt az infláció és az energiaár-növekedés kezelése. Mintegy 50 milliárdos működési összeggel gazdálkodott a város, és 220 milliárdos vagyontömeget – intézmények, közművek stb. – működtet a város. A polgármester elmondta, hogy tavaly a bérfejlesztések hatalmas kiadást jelentettek, amit persze jó szívvel tettek, értékelve az elvégzett munkát.

Két új kerékpáros szakasz valósulhat meg

Szemereyné Pataki Klaudiától megtudhattuk, hogy a Kerékpárforgalmi Hálózati Tervet átrendezné az önkormányzat, amint az az előterjesztésben szerepel. Eszerint két új kerékpáros szakasz áll közvetlenül megvalósítás előtt: az egyik a Nyíri út folytatásánál építenek gyalog- és kerékpárutat, a külterületi részen a gyalogjárda tekintetében vegyes funkcióban gondolkodik az önkormányzat. A másik irányt a Szolnoki útra tervezik, hiszen a nyárlőrinci kerékpárút immár eléri Kecskemét határát, ezért onnan is el kell érnie a városhatárt. Így a 44-es számú főút mentén Kecskemétről összefüggő kerékpárút létesül Lakitelekig. A fejlesztés részeként napokban elindult a Szolnoki úti kerékpárút felújítása.

A kadafalvi kerékpárút fájó hiányának kérdése is előkerült a rádióműsorban. 

A polgármester elmondta, hogy az autópályát üzemeltető AKA Zrt.-vel zajlottak a tárgyalások, mivel hozzájuk tartozik a kadafalvi felüljáró ügyének kezelése. A város várja, hogy lejárjon a jelenleg élő koncesszió, és már felvették a kapcsolatot az új koncesszorral, amivel végre megállapodás születhet majd. A tervek elkészítését magára vállalta a város, és az üzemeltető váltáskor nyílik lehetőség a kivitelezésre, az egyeztetéseket követően.

A polgármester beszélt a bérlakásprogramról is

A polgármester beszélt az 500 milliós bérlakásprogramról is. Már ebben az évben 200 millió forintot fordít az önkormányzat a saját lakásállomány felújítására. Emellett bevezették a bérleti támogatást, amivel a lakáshoz jutásban segíti az önkormányzat azokat, akik Kecskeméten képzelik el jövőjüket, és ehhez átmeneti lakhatási lehetőséget keresnek. A bérlakás-fejlesztési programban új területeken építenek több száz lakást, illetve a meglévő állományt frissítik fel.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu YouTube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában