Kecskemét

2024.04.23. 15:28

Diákcsereprogramot szeretnének létrehozni a Bolyai iskolák fiataljai

Fantasztikus élményekkel, hasznos tapasztalatcserével zárult a 20. alkalommal megrendezett Bolyai Iskolák Találkozója. A házigazda kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban mintegy 100 diák és számos tanár vett részt a háromnapos rendezvényen.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Harnos István, a Bolyai János Gimnázium igazgatója elmondta: nagyon jó visszajelzéseket kaptak, jól érezték magukat a vendégek. A Bolyai Iskolák Találkozója 20 éves múltra tekint vissza, harmadik alkalommal töltötték be a házigazda szerepét a kecskeméti bolyaisok. Idén is nyolc Bolyai nevét viselő középiskola delegációját fogadták: Mosonmagyaróvárról, Aknaszlatináról, Zentáról, Marosvásárhelyről, Budapestről, Salgótarjánból, Szombathelyről és Ócsáról. Valamennyi iskola a régiójának meghatározó oktatási intézménye. Mindegyiket öt diák és három pedagógus képviselte.

faültetés, bolyais diák, Kecskemét
Közösen ültettek rózsákat a bolyais diákok
Fotó: Bús Csaba

A találkozó célja a kezdetektől Bolyai János és Bolyai Farkas szellemi örökségének ápolása, egymás értékeinek megismerése. Mai napig minden évben találkoznak az iskolák és sok-sok barátság köttetett már ezeken a találkozókon, melyek nemcsak tapasztalatcsere szempontjából kimagaslóak, hanem a közösségépítés oldaláról is. Idei újdonság, a fiatalok kezdeményezése, hogy a jövőben diákcsereprogram is része legyen a kilenc iskola szövetségének. Ez azonban még csak ötlet, a következő hónapokban pontosítják majd ennek a lehetőségeit. 

A rendezvény színvonalas megrendezését a Bethlen Gábor Alapítvány és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása is segítette. 

Az idei kecskeméti találkozón sok hangulatos program várta a vendégeket. Ennek részeként közösen ültettek rózsákat a Bolyai Gimnázium udvarán, egy különleges forma köré, mely a találkozó logóját szimbolizálta. A 9 rózsafát és 27 rózsabokrot a Széchenyivárosért Egyesület ajánlotta fel, a szükséges ültetőfölddel együtt. 

Egy korábbi találkozó alkalmával pedig egy pónyik almafát ültettek el, melyet a Bolyai sírján lévő almafáról oltottak. A fa egyike a Magyarországon található összesen 22 törzskönyvezett hasonló társának.

Egy év múlva budapesti Bolyai János Gimnázium lesz a találkozó házigazdája.


 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában