Baon podcast

2024.03.02. 12:20

Hétfőn megkezdik a konyhai élelmiszer hulladékok házhozmenő gyűjtését – podcast

Március 4-étől indul Kecskeméten a társasházaknál a konyhai zöld és élelmiszer hulladékok házhozmenő gyűjtése. 25 ezer háztartás érintett benne. A részletekről Csongor Attila, a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értékesítési vezetője számolt be a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Hírportálunk korábban már hírt adott, hogy 2024. március 4-ei héttel megkezdődik Kecskeméten a társasházaknál a konyhai zöld és élelmiszer hulladékok házhozmenő gyűjtése. Erről a társasházak közös képviselőit fórumon tájékoztatták. Ezt követően megkezdődött a gyűjtőedények kiosztása. A társasházak egy darab 120 literes, szagmentesen jól záródó barna színű gyűjtőedényzetet kaptak, plusz lakásonként 5-5 literes szintén szagmentesen záródó kistartályt. Az edényzeteket ingyen biztosították. 

Csongor Attila,DTKH, Kecskemét, hulladék,
Csongor Attila, a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értékesítési vezetője
Fotó: Rádió 1 Gong

Kecskemét azon 14 település közé tartozik, ahol elsőként tesztelik a házhozmenő konyhai zöld és élelmiszer biohulladékgyűjtést. 

Kecskeméten körülbelül 900 társasház található, melyben 25 ezer lakás érintett a biohulladék gyűjtésben. Csongor Attila ennek kapcsán kifejtette: csak Kecskeméten az évente kidobott konyhai zöldhulladékkal meg lehetne tölteni öt nagy versenyuszoda medencét. 

A biohulladékok az elszállítás után biogáz-üzembe kerülnek, ezért nagyon fontos, hogy ténylegesen csak olyan hulladék kerüljön bele, mely engedélyezett. Erről külön tájékoztatták a lakókat. 

A társasházban élők nem tudnak komposztálni, ezért szükséges a biohulladék gyűjtése, melyet ingyenesen szállítanak el speciális, újfajta járművekkel, kifolyásmentesen. 

Március 4-én indul az első begyűjtés. Sok helyen ugyanazon a napon szállítják el mint a kommunális hulladékot, ahol ez nem volt megoldható, ott pedig a szelektívvel egy napon. Hétfői napon a Széchenyivárosban gyűjtik be a biohulladékot, kedden a belvárosban, Vacsiközben, Máriavárosban, szerdán a belváros egy másik részén. Csütörtöki napon a Műkertváros, a reptéri lakótelep, Katonatelep, Hetényegyháza, Petőfiváros, Alsószéktó társasházi övezeteiből viszik el a hulladékot, míg pénteken Hunyadiváros, Homokbánya és belváros egyes részei kerülnek sorra.

További részletekért hallgassa meg az interjút!

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában