Honvédelem

2024.03.11. 17:51

Kiképzési repüléssel fejlesztik a kecskeméti vadászpilóták harci képességeit – galériával, videóval

Kiképzési repülést végeznek a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár vadászpilótái ezen a héten. A kiképzési repülések célja, hogy minden körülmények között bármely feladatot teljesíteni tudják a hajózók, vagyis elérjék a combat ready, avagy harcra kész állapotot. Ezzel is eleget téve a megnövekedett biztonsági kihívásoknak, illetve a képzettség fejlesztése összefüggésben áll a honvédelmi miniszter által szombaton bejelentett illetménynövekedéssel. A hét első repülésére meghívták a sajtó munkatársait is a légi bázisra.

Horváth Péter

Mint ismert, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentős illetményemelésről adott ki közleményt szombaton, ami a vadászpilótákat, szállító- és kiképző repülőgép pilótákat, a szállító- és harcihelikopter vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti. Mint már ismert, Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejelentésében kiemelte, hogy a jelentős emelés decemberig visszamenőleges. A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg.

honvédség, pilóták, kiképzés
Kiképzési repüléssel fejlesztik a kecskeméti vadászpilóták harci képességeit
Fotó: Horváth Péter

A legtapasztaltabb pilóták bére így átlagosan másfél millió forintról két-három millió forintra is emelkedhet beosztástól, a repülő szolgálatban eltöltött évektől, valamint képesség alapú szempontoktól függően. A miniszter hangsúlyozta, hogy a megnövekedett biztonsági kockázatok új kihívások elé állították Magyarországot, és megerősítették azt az elköteleződést, hogy egy modern, ütőképes haderőre van szükség.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, az érintett állomány kiképzettsége új szintre lépett, legtöbbjük már rendelkezik a Combat Ready, azaz a harckész minősítéssel.

Ezért a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár személyi állományába tartozó, JAS-39 Gripen többcélú vadászgép, az Airbus A319 közepes hatótávolságú szállító repülőgép, valamint a Dassault Falcon 7-X nagy hatótávolságú futár és közepes szállító repülőgép pilóták havonta bruttó kétmillió és hárommillió forint körüli összegű kiemelt illetményt kapnak.

Ahogy azt a Honvédelmi Minisztérium már közölte, a Magyar Honvédség katonái márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket, a béremelés számukra januárig visszamenőleges. Ezzel áll összefüggésben a héten tartandó kiképzési repülés-sorozat – tájékoztatott Gróf Gergely ezredes, dandárparancsnok a hétfői sajtótájékoztatón.

honvédség, pilóták, kiképzés
Gróf Gergely ezredes
Fotó: Horváth Péter

– A mai kiképzési repülésnek is a célja, hogy a JAS-39 repülőgépvezetői állomány minden tagját eljuttassuk a combat ready szintre, ami azt jelenti, hogy minden körülmények között, minden feladatot végre tudnak hajtani. Például az alapfeladatokon túl olyan kiegészítő feladatokat, mint a szárazföldi csapatok támogatása vagy a felderítési feladatok – indokolta Gróf ezredes, hozzátéve: az elmúlt években az elvárások, feladatok a hajózó, illetve repülő műszaki állománnyal szemben folyamatosan nőnek, és ez a folyamat nem áll meg.

A parancsnok arról is beszélt, hogy nemcsak a harcászati, de a szállítórepülés terén is érkeznek az új repülőgéptípusok: a négy Gripen mellett két KC-390 és számos kiképző repülőgép. Ezért szükséges, hogy jól kiképzett és kiválóan felkészített repülőgépvezetői állományt tudjanak ültetni a vasakra.

Ezt ösztönzésül született meg az illetményemelés, amely lehetővé teszi, hogy minden jelenlegi pilóta a képességszintjének megfelelő emelt fizetést kapjon.

– Reményeink szerint nem csupán az állomány megtartására lesz mindez pozitív hatással, de ösztönzőleg hat arra a rétegre is, aki pilótának akar jelentkezni, és a civil repülés területéről érkezik – hangsúlyozta Gróf Gergely ezredes a sajtótájékoztatón, aki elmondta, hogy a bázison mintegy 50–60 főt érint az illetményemelés, a kiképzettségi szinttől függő mértékben.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában