Légibázis

2024.03.04. 19:50

Kéthetes NATO hadgyakorlatot tartanak Kecskeméten – galériával, videóval

A Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kéthetes gyakorlat-sorozatot tart a kecskeméti légibázison. A múlt héten kezdődött, és a héten folytatódó gyakorlaton főként a radar- és a rádióadás zavarásának kezelését gyakorolja a hajózó állomány. Erről és a pilóták idei hazai és nemzetközi gyakorlatairól is beszélt Gróf Gergely ezredes, a dandár parancsnoka a hétfői sajtótájékoztatón.

Horváth Péter

A Blue Target, avagy Kék Célpont néven kezdődött gyakorlat múlt hét hétfőn, ami e héten New Flip néven folytatódik a kecskeméti repülőbázison. A NATO gyakorlat rádióelektronikai zavarógyakorlat, vagyis a radar és a kommunikációs csatornák zavarása történik, mialatt a pilóták azt gyakorolhatják, hogy miképpen reagáljanak egy ilyen helyzetre, illetve miként használják maguk is a fedélzeti zavaró eszközöket az ellenség ellen − mondta el a repülőbázison tartott sajtótájékoztatón Gróf ezredes. 

NATO, hadgyakorlat, repülődandár, légibázis
 Gróf Gergely ezredes
Fotó: Horváth Péter

A kéthetes gyakorlaton  a kecskemétiek mellett a szolnoki repülődandár helikopteresei, Debrecenből a rádiótechnikai zavaróegysége, és a veszprémi vadászirányítók vesznek részt, illetve e hétre érkezett egy külföldi Falcon zavaró gép − tudtuk meg a parancsnoktól. Összesen 6+2 gépet vonnak be a héten a hadgyakorlatra. Hétfőn négy-négy vadászgép emelkedett a magasba, egyik csoport a rosszfiúk alkotta vörös oldal volt, míg a jófiúk négyeséből állt a kék oldal. Utóbbi feladata volt elűzni a vörös oldal vadászgépeit, miközben műszereiket zavarták.

A parancsnok elmondta, hogy a hadgyakorlat péntekig tart, és az idő előrehaladtával egyre összetettebb feladatokat kell teljesíteni. Ezek között lesz földicsapásmérés-imitáció a légtérben, ahol különböző célpontokat kell támadni, melyeket az ellenséges oldalról védenek. A védőket a zavarógép segíti. A zavarás során a pilóták csak sistergést hallanak rádiójukban. A radar zavarás esetén pedig nem ott van a cél, ahol látszik, vagy több célt is lát a radarképen a pilóta, így nem lehet biztos abban, hogy mely gépre indítsa a szimulált rakétát.

Az idei tervekről is beszélt a légibázis parancsnoka. Elmondta, hogy a legközelebbi nemzetközi gyakorlat májusban várható Csehországban, és a Gripent használó országok vesznek részt rajta. A kéthetes gyakorlatra, 4+1 repülőgéppel települ ki a kecskeméti légibázis. Részt vesznek rajta még a svédek, a cseh légierő, és megfigyelőként a thaiföldi és a brazil légierő. Ősszel tartják a Ramstein Flag-et, ami a legnagyobb NATO hadgyakorlat Európában, szintén 4+1 vadászgéppel települnek ki, és levegő-levegő és levegő-föld harcot gyakorolják.

Újságírói kérdésre elmondta a parancsnok, hogy a négy új Gripen érkezéséről nincs biztos információ, korábban arról volt szó, hogy az aláírástól számított legalább 12 hónap kell a svéd félnek a teljesítéshez.

Szintén újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a repülőnapról hivatalos tájékoztatást adnak majd ki.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában