Képviselő-testületi ülés

2024.02.29. 19:50

Kampányköltségvetése van a városnak – ismerte be a bajai polgármester

Baja 2024-re biztosított költségvetése 12 milliárd 27 millió forint. Idén a költségvetésből jut pénz az utak aszfaltozására, a nyugdíjasok támogatására, de a civil szervezetek és a sportegyesületek is magasabb támogatást kapnak – többek között erről is döntés született a legutóbbi bajai testületi ülésen.

Márton Anna

Nyirati Klára polgármester elismerte, kampányköltségvetése van a városnak.

Fidesz-KDNP frakció
Kámánné dr. Bari Bernadett (Fidesz-KDNP) frakció vezetője, polgármesterjelölt
Fotó: Márton Anna

A Fidesz–KDNP-frakció három javaslattal egészítette ki a költségvetést: az egyik a nyugdíjasok támogatásának emelése és az érintett nyugdíjasok számának bővítése, városi ingatlanok kiárusításának megakadályozása és a nemzetiségi önkormányzatok támogatásának emelése volt.

Csubákné Besesek Andrea elmondta, az elmúlt években a már elnyert pályázatok visszaadásával kapcsolatban azt hallhatták, hogy nincs pénz fejlesztésékre, útépítésekre, mert a kormány kivérezteti az ellenzéki önkormányzatokat.

– Ezt hallottuk még akkor is, amikor az egyeztetéseket követően éppen annyi kormányzati támogatást kapott az önkormányzat, amennyit kért, de ez már a múlt. Most, hogy közeledik az önkormányzati választás, megfordulni látszik a széljárás, hiszen a költségvetési tervezetből úgy tűnik, hogy mégis csak lett pénz: utcák aszfaltozására – a körzetemben négy és fél év alatt egyetlen út sem épült, most a sok lobbi hatására a Csík utca bekerült végre a költségvetési tervekbe –, időseknek nyújtandó támogatásra, civil szervezetek, sportegyesületek számára – mondta.

A bizottsági üléseken kiderült, hogy az érintettekkel már közölték is a magasabb összegű támogatást, a közösségi oldalra is felkerült az erről szóló írás.

Csubákné Besesek Andrea szerint nem túl elegáns a költségvetési tárgyalás előtt kommunikálni az eredményt. Adott tehát egy kampányköltségvetés.

Mi a döntéshozók szerepe ebben a történetben? Megemlítette, hogy a polgármester asszony DK-s fórumokon maga mesélte el, hogy fizetett tanácsadójával, Lamperth Mónikával, Gyurcsány Ferenc egykori belügyminiszterével milyen ravaszkodással vezetik a testületi üléseket.

„Mindig ki kell valami turpisságot találni, vagy áthangolni, úgy csinálni, mintha más lenne a fontos, és ott cirkuszolni. Vagy a végére tenni az előterjesztést, mikor már jól lefárasztottam őket délutánra. Vagy volt, amit úgy vezettem be, hogyha arra valaki ellene mert volna szavazni, akkor közhírré tétetik, hogy ő a nép ellensége” – idézte Nyirati Klára polgármestert Csubákné Besesek Andrea.

Végül leszögezte: – Ezek alapján látható a baloldali városvezetés számára, hogy nem a bajaiak érdeke az elsődleges szempont, hanem a saját kis játszmáikat játsszák a hatalom megtartása érdekében. Baja ennél többet érdemel – zárta gondolatait Csubákné Besesek Andrea.

– Ha választás van, akkor az ember bőkezűbb módon, szabadabban költekezik, hiszen megpróbálja a közhangulatot javítani – fogalmazott Nyirati Klára polgármester asszony.

Dr. Zöld László Csabáné (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy 2019 előtt két alkalommal támogatták a nyugdíjasokat ötezer-ötezer forinttal, de az új testület egy tollvonással megvonta ezt a támogatást tőlük.

Kovács Csaba (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő interpellációjában a Bácskai Kultúrpalota fűtésével kapcsolatban mondta el a tényeket, miszerint egy hónapja nem üzemel a fűtés. Az ott dolgozók, a civil szervezetek kabátban kell, hogy dolgozzanak. De ebből az okból már hiúsult meg önkéntes véradás is, amit ott szerettek volna hagyományosan megtartani. A képviselő hangsúlyozta: egy budapesti cég végezte a fűtéstechnika kiépítését és egy készenléti szerződés alapján a karbantartást a Bácskai Kultúrpalotában és a városházán. A jelenlegi városvezetés 2020-ban szerződést bontott a céggel, és a szerződésbontás után ennyi idővel nem történt semmi. Azóta a rendszer több alkalommal meghibásodott és mára teljesen tönkre ment. Több kérdést is feltett a szerződésbontással kapcsolatban, amelyre írásban várja a választ a városvezetéstől.

Több órán át tartott a vita, személyeskedés, ezt követően végül elfogadta a testület Baja város költségvetését, mellyel kapcsolatban a Fidesz–KDNP közösségi oldalán tette közzé álláspontját.

Mint írták, „Nem azért fogadtuk el a költségvetést, mert egyetértünk a városvezetéssel, hanem mert nem akarjuk, hogy a bajaiak legyenek a vesztesei a baloldal politikai ravaszkodásainak. Nehéz úgy komolyan venni a polgármester asszonyt a költségvetés tárgyalása során, hogy a Demokratikus Koalíció rendezvényén saját maga ismerte be, hogy milyen ravaszkodásokkal vezeti az üléseket Gyurcsány Ferenc bajai helytartójával, Lamperth Mónika volt belügyminiszterrel közösen. Beszél ebben a videóban turpisságokról és hatalmi játszmákról is. Véleményünk szerint a bajaiak ennél többet érdemelnek! Három javaslattal egészítettük ki a költségvetést, az egyik a nyugdíjasok támogatásának emelése és az érintett nyugdíjasok számának bővítése, városi ingatlanok kiárusításának megakadályozása és a nemzetiségi önkormányzatok támogatásának emelése. Ezek alapján azért fogadtuk el a költségvetést, mert nem szeretnénk, hogy Nyirati Klára és a Demokratikus Koalíció hatalmi játszmáinak a bajaiak igyák meg a levét. Számunkra a bajaiak érdeke az első!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában