Kecskemét

2024.02.18. 11:35

Kodály Zoltán is részt vett az ÉZI új épületének átadásán

Éppen hatvan éve történt, hogy ünnepélyes keretek között átadták a Kecskeméti Ének-Zenei Iskola ( mai ÉZI) új épületét. Kodály Zoltán zeneszerző, a város szülöttje is részt vett a rendezvényen.

Barta Zsolt

A felvételen a Kodály iskola Aurin Leánykara énekel, Durányik László karnagy vezetésével egy iparkamarai rendezvényen

Fotó: Bús Csaba

Kodály Zoltán zeneszerző, a város nagy szülöttje is megtisztelte Kecskeméten azt a különleges rendezvényt, amely keretében átadták hatvan éve a Kecskeméti Ének-zenei Iskola új épületét. Hét évvel korábban Kecskemét városi tanácsának a művelődési osztályvezetője még meg akarta szüntetni a ma Kodály iskolaként ismert országos hírű intézményt. A rendszerváltás után a belvárosból, a korábbi Ferencz József laktanyából kialakított korszerű, jól felszerelt épületbe költözött át a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Hatvan éve a Petőfi Népe így tudósított az 1964-es eseményről.

„Február 17-én ünnepélyes keretek között adta át rendeltetésének az MSZMP városi bizottsága és a városi tanács nevében a Kecskeméti Ének-Zenei Iskola új épületét Reile Géza, a városi tanács vb-elnöke. Részt vett az ünnepségen Kodály Zoltán. A Művelődésügyi Minisztérium képviselőjeként megjelent Koren István főosztályvezető, továbbá Maróthy Gyula, a Népművelési Intézet zenei tanszékvezetője is… Reile Géza tanács elnök beszéde után Kodály Zoltán emelkedett szólásra: — Emlékezetes nap a mai — mondotta. — Ez nem egyszerű iskolaavatás, hanem fordulópont a magyar művelődésügy történetében. Művelődésünkből sokáig, hiányzott a zene. Irodalmunkban sem szerepelt, pedig a magyar zenének Shakespeare-jei, Michelangelói vannak. Olyan képviselői, amilyeneket semmilyen más művészet nem tud felmutatni. Majd arról beszélt, hogy sok szó esik mostanában a kultúra kettészakadásáról, a természettudományos és a humán műveltség eltávolodásáról. A zene az egyetlen terület, ahol a két műveltség birtokosai találkoznak: a zene az, amely mindenki szájára érthető. — Ez az iskola nem csupán zeneiskola — folytatta —, hanem ez az első, amely szervesen beépíti a zenét az általános műveltségbe. Mindazt megtanulják itt a tanulók, ezután már az első általánostól az érettségiig, amit más iskolában tanulnak. De ifi megtanítják a gyerekeket arra is, hogy a zene bearanyozza az életüket. …. Kodály Zoltán megnyitó beszéde után Nemesszeghy Lajosné, az iskola igazgatója mondott köszönetét mindazoknak, akiknek szerepük volt az épület létrehozásában, majd az iskola egyik növendéke tett ígéretet, hogy jó munkával, jó tanulással hálálják meg a társadalom áldozatkészségét.”

A Kodály iskola legelső diákjairól évekkel ezelőtt Patkós László, az intézmény művésztanára készített egy filmet. Két éve, a magyar kultúra napján mutatták be. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában