Nosztalgia

2022.01.18. 19:55

Film készült a kecskeméti Kodály Iskoláról

Különleges történetet vitt filmre a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (ÉZI) művésztanára, Patkós László. A Zöld album címet viselő dokumentumfilm az ÉZI 1950-es alapítására tekint vissza.

Barta Zsolt

Az egykori első osztály néhány tanulója lapozgatja az iskola fotóalbumát Fotó: Patkós László

A film képkockáin az első ének-zenei osztály története elevenedik meg. Mint ismert, az ország első zenei általános iskoláját Kecskeméten indította Nemesszeghyné Szentkirályi Márta, akinek az első osztályában tanuló egykori diákjaival idézte fel a kezdetek kezdetét a rendező. Tizenöt egykori tanuló szólal meg a 40 perces filmben, amelynek az animációját és a zenéjét Patkós László tanár úr két korábbi diákja szerezte. Nagy Zoé ma a Metropolitan Egyetem hallgatója, a zeneszerző Hodován Milán pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákja. 

A film címe figyelemfelkeltő: „Zöld album”. Patkós László azt mondta, hogy amikor készültek a 70. évfordulóra, kezükbe akadt egy zöld borítójú album, amelyben az 1950-es évekből származó képek voltak. Emellett rengeteg, az iskola történetét elmesélő újságcikket is találtak, amelyből kirajzolódik a nagy múltú intézmény története. A filmben a tizenöt diák feleleveníti az első hetek, hónapok történetét. Ez azért is különleges, mivel akkor mindössze hatévesek voltak. Nemesszeghyné Szentkirályi Márta pedig 27 éves volt, s hatalmas lelkesedéssel fogott az első ének-zenei iskolai osztály tanításához. 

A kecskeméti Bánk bán utcai intézmény működését nem nézte jó szemmel az akkori hatalom, de mégis megtűrték. Igaz, minden évben meg kellett kérnie az alapító pedagógusnak az engedélyt az intézmény működéséhez . Az egykori nebulók a filmben örömmel mesélnek az iskolakezdésről, diákkori élményeikről. Felidézték Márta néni alakját, aki elindította, megvalósította az ország első ének-zenei iskoláját. Több alkalommal, mintegy ötórás anyagot vett fel Patkós László, ebből vágta össze a 40 perces filmet.

A magyar kultúra napján tartják meg a dokumentumfilm bemutatóját

A Kodály iskolában a magyar kultúra napja alkalmából ünnepi műsort rendeznek január 22-én 16 órakor, melynek keretében művésztanárok lépnek fel, illetve a program második felében bemutatják a filmet. Bárki részt vehet az ünnepségen, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Nemesszeghyné Szentkirályi Márta

Nemesszeghyné Szentkirályi Márta Kecskemét városi Zenei Munkaközösségének titkári tisztje volt a II. világháború után. 1949-től 1951-ig megyei ének-szakfelügyelő. 1947-ben zeneóvodát szervezett és vezetett, de az óvodások énektanítása mellett a gyakorlóiskolai oktatásban is szerette volna bevezetni a mindennapi énekórát, erre azonban sokáig nem kapott engedélyt. Ám 1950-ben mégis engedélyeztek egy ideiglenes zenei kísérleti osztály indulását Kecskeméten. Kodály szellemében tanító ének-zenei általános iskolát hozott létre, melyből később a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium is létrejött. Az első kísérleti osztály létrehozása után minden évben harcolnia kellett az iskola engedélyének meghosszabbításáért, de néhány évvel az alapítás után száznál több ének-zenei általános iskola, illetve tagozat létesült a kecskeméti mintára országosan. A kecskeméti iskola 1964-ben gimnáziumi osztállyal is bővült. Az iskola életét a kecskeméti származású Kodály Zoltán, zeneszerző figyelemmel követte: nemcsak az alapítót támogatta tanácsaival, véleményével, hanem a működési feltételek megteremtésében is közbenjárt. Az alapító pedagógus 1952-től 1973-ig, haláláig volt igazgatója az iskolának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!