Természet

2024.02.11. 18:30

Dunatetétlen környékén tűnt fel a ritka északi vendég, egy örvös lúd

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa egy örvös ludat figyelt meg a Felső-Kiskunságban, ami ritka látvány hazánkban – számoltak be a knp.hu oldalon.

Tapodi Kálmán

Az örvös lúd a legsötétebb színezetű a vadlibák között, nyaka és feje szinte teljesen fekete, a nyak felső részének oldalán fehér csík vagy félhold alakú folt található

Fotó: Bárdos Tibor /knp.hu

Mint írták: „A napokban kollégánknak sikerült kiszúrnia egy örvös ludat a Felső-kiskunsági szikes tavaknál, Dunatetétlen környékén. A megfigyelés azért érdekes mert, ez a tengerparti vonuló lúdfaj ritka kóborló, és még a vörösnyakú- valamint az apácalúdnál is kisebb számban fordul elő Magyarországon. Az örvös lúd a legsötétebb színezetű a vadlibák között, nyaka és feje szinte teljesen fekete, a nyak felső részének oldalán fehér csík vagy félhold alakú folt található. Igazi ritkaságnak számít, mindössze néhány egyed fordul elő az országban a tél folyamán. A hazánkban megjelenő példányok általában más ludakhoz csatlakoznak. Ez esetben sem történt másként, hiszen nagy lilikek társaságában került távcső elé.”

Az örvös lúd a legészakibb elterjedésű vadlúd, a sarkvidéki területek nagy részén előfordul. Védett faj, természetvédelmi értéke hazánkban 50 ezer forint.

Örvös lúd egy Dunatetétlenhez közeli gyepen 2024. február 5-én, spektívből fotózva
Fotó: Sápi Tamás / knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában