Kuriózum

2024.02.02. 11:14

Bemutatják a honvédség legújabb harcjárműveit Kecskemét főterén – videó

A Magyar Honvédség legmodernebb harcjárművét, a nemrégiben beszerzett PzH2000-es önjáró löveget láthatják a kecskemétiek hétfőn reggel 6 órától a városháza előtti téren. A világ egyik legmodernebb harcjárműve egészen este 10 óráig tekinthető meg egy Gidránnal együtt. A löveget csak éjszaka szállíthatják, ezért aki kíváncsi arra, hogy miként érkezik a városba a harckocsi, jó, ha már reggel 6 óra előtt a térre érkezik.

Horváth Péter

Fotó: Bujdos Tibor

A bemutató már csak azért is kuriózum, mert az országban csak néhány településen láthatják a különleges tüzérségi eszközt – tájékoztatott Gáldonyi Sándor őrnagy, a Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda vezetője. Gáldonyi őrnagy kiemelte, hogy az egyszeri lehetőség a hadsereg toborzó kampánya keretében valósul meg, hiszen folytatódik a tavaly meghirdetett „Embert a vasra!” kampány, melynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró löveg leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. A kampány második fázisát november 16-án hirdette meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Bakonykútiban. Bruttó 737 ezer forint illetményért várják a tüzéreket. A Panzerhaubitze 2000 (PzH) önjáró löveg egy nagy páncélvédettségel rendelkező, támogató fegyverrel felszerelt lánctalpas jármű, napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze. A PzH kezeléséhez a modern haditechnikához értő és kezelni képes fiatalokra van szükség – mondta el Gáldonyi őrnagy, hangsúlyozva, hogy a fiatalok kiemelt kezdő illetményért, bruttó 737 ezer forintért kezdhetik meg katonai hivatásukat. 

A jelentkezők alapkiképzésük során már a kiemelt illetményben részesülnek az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály állományában, Tatán. A kiképzés sikeres teljesítése után képességeik, tapasztalataik és eredményeik alapján tüzér bemérő, PzH 2000 irányzó, PzH 2000 kezelő, PzH 2000 vezető, vontatókezelő, lőszeres, vontatóvezető, radarkezelő beosztások valamelyikébe kerülhetnek. 

A bekerüléshez az alábbi feltételeknek kell megfelelni: 

  • 18. betöltött életév, 
  • cselekvőképesség, 
  • büntetlen előélet, 
  • magyar állampolgárság megléte, 
  • minimum 8 általános iskolai végzettség. 

 Ezeken túlmenően fontos a jó fizikai teherbírás, a magas stressz- és monotonitástűrő képesség, valamint bírni kell a bezártságot is. 

Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy alapvetően minden jelentkező részt vesz egy komplex alkalmassági vizsgálaton. Ennek részeként többek között laborvizsgálatokat (köztük drogtesztet), valamint EKG-t is végeznek, illetve pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is részt vesznek a jelentkezők. A fizikai állóképességet is felmérik azért, hogy a kiképzés végén tudják-e majd teljesíteni a szerződéses katonákra vonatkozó követelményeket a jelentkezők. Ennek részeként meghatározott szintidőn belül kell lefutniuk 3200 métert, valamint megfelelő számú felülést és fekvőtámaszt vagy húzódzkodást kell csinálni 2-2 percben. A bevonulás 2024. február 12-én és 13-án lesz Tatán, a MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál – mondta el Gáldonyi őrnagy. 

Jelentkezni lehet még az iranyasereg.hu-n.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában