Sportolási lehetőség

2024.02.19. 12:50

A térbeli tájékozódást segítő, mozgásra ösztönző pályát alakítottak ki a solti Szőlőhegyen

Szabadidős sportolási lehetőséggel gazdagodott a solti Szőlőhegy. A Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkársága és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ) egy új szabadidősport programot indított el, amelyben a résztvevők egy tájékozódási feladattal kombinált gyalogló-, futó-, kerékpáros vagy akár más mozgásformával lebonyolított pályát teljesítenek egyénileg vagy csapatban, és eközben ellenőrzőpontokat kell érinteniük.

Lencsés P. Anna

A képen balról haladva: Türmerné Szeremi Ilona Gyaloglóklub vezető, Nagy Péter tájfutó, Krammer Zoltán Solti Szőlőhegyért Egyesület elnöke, Németh István Solt polgármestere, Jónás András a Tájfutó Szövetség munkatársa

Fotó: Lencsés P. Anna

A projekt céljaira mobilalkalmazás és webes portál készül, ami támogatja az események szervezését és lebonyolítását, a résztvevőknek pedig egyszerűvé és szerethetővé teszi a teljesítendő feladatot. A pályákhoz az MTFSZ tájfutó térképeket készít, melyek segítségével a tájékozódás és az ellenőrzőpontok megtalálása bárki számára előképzettség nélkül teljesíthető.

Térkép
Fotó: Lencsés P. Anna

Az országban több pálya is létesül a közeljövőben, elsőként solti Szőlőhegyen helyezték el az ellenőrzőpontokat, összesen negyvenet, amelyek lehetővé teszik a pálya használatát. Az ellenőrzőpontokon kisméretű, de jól észrevehető tábla található, rajta QR kóddal, amelynek segítségével a mobilalkalmazás felismeri a pontérintést. A projekt működtetéséhez központi koordinációs irodát állítottak fel, amely nyilvántartja a bekapcsolódó helyszíneket, szervezi az állandó ellenőrzőpontok telepítését és a térképek készítését, készíti a kvízfeladványokat, támogatást nyújt az események szervezéséhez, kapcsolatot tart a helyi eseményszervezőkkel.

A solti pálya létrejöttében részt vett a város önkormányzata, a solti Reménység Gyaloglóklub, a Dunamenti Futók szervezete, valamint a Solti Szőlőhegyért Egyesület.

Németh István, Solt polgármestere az első ellenőrzőpont elhelyezésekor így fogalmazott − Bízom abban, hogy a szőlőhegyi pálya kialakításával egy új szabadidő eltöltésére alkalmas lehetőséget nyílik nemcsak a soltiaknak, hanem a vidékről idelátogatóknak is korosztálytól függetlenül, akik megismerkedhetnek a városunkkal, benézhetnek a solti pincékbe, megcsodálhatják az innen jól látható dunai panorámát − mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában