Jeges fürdő

2024.01.06. 18:15

Közös csobbanással köszöntötték vízkereszt napját Kunfehértón – galériával

Rozmárkodni várták a jeges sporttársakat a szervezők, Bajtai András és Kuti Zoltán vízkereszt napján, szombat délelőtt a fehértói tóra, ahol a szemerkélő esőben többen is megmártóztak az alig néhány fokos vízben.

Pozsgai Ákos

A szemerkélő esőben többen is megmártóztak az alig néhány fokos vízben

Fotó: Pozsgai Ákos

Egyre népszerűbb a vízkereszt napi jeges fürdőzés, ami az észak-európai országok közül néhány helyen igazi ünnepnek számít, az ortodox helyeken vallási szertartást jelent a mínuszokban való merülés, másutt bolondozást, jókedvű közösségi együttlétet. 

A kiskunhalasi Bajtai András és a kecskeméti Kuti Zoltán Kunfehértóra hívta az ismerőseit január 6-án, ahol a tó körüli séta mellett megmártóztak a vízben is. Jól lehet, az enyhe időnek köszönhetően nem kellett jeget vágni, hogy a vízbe menjenek, azonban az alig egy-két fokos vízbe így is csak a legbátrabbak merészkedtek. A szervezők szeretnének hagyományt teremteni Kunfehértón is a jeges fürdőzésnek is, azt remélik, hogy jövőre már többen fognak csatlakozni hozzájuk. 

A jeges fürdő és úszás pozitív hatással van a közérzetre, oldja a stresszt, segít az álmatlanság leküzdésében és enyhíti a fájdalmakat, növeli az immunitást és erősíti a szervezetet, amelynek köszönhetően ellenállóbbá válunk a betegségekkel szemben. A jeges vízbe való csobbanásra azonban érdemes felkészülni, szükség esetén a háziorvosunkkal is konzultálni, javasolják a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában