Kecskemét

2024.01.30. 17:00

Egészségügyi tudásukról adtak számot a tanulók a szakképzési versenyen – galériával, videóval

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara második alkalommal hirdette meg a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyét, aminek vármegyei fordulóját a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Skill Laborjában rendezik meg hétfőtől szerdáig. Az egészségügyi szakképzésben tanuló fiatalok összetett feladatokon keresztül mutathatták meg tudásukat a bizottságnak. A legjobbak közülük részt vehetnek a Budapesten tartandó országos döntőn.

Horváth Péter

Összetett feladatokon keresztül mutathatták meg tudásukat

Fotó: Bús Csaba

A felhíváshoz országos szinten 48 egészségügyi szakképzést folytató intézmény csatlakozott, 733 versenyzővel. November 14 és 16. között zajlott az interaktív, iskolai versenyforduló, a megyei verseny után pedig a négy legjobb továbbjutó az országos megméretésen képviseli Bács-Kiskunt.

A szakképzési verseny második fordulója a vármegyei döntő, ami hétfőtől szerdáig tart Bács-Kiskunban, 5 tanulmányi területen, 46 versenyző jutott a döntőbe a Kecskeméti SZC Szent-Györgyi Albert Technikumból, a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikumból, a Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskolából, valamint a Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikumból.

A verseny célja a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelése, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerése. A szakmai megméretés során eredeti munkakörnyezetet szimulálnak a szervezők, melyben az ápolóhallgatóknak a legjobb tudásuk szerint kell elvégezni a versenyfeladatot, amit a szakemberekből álló zsűri értékel. A verseny egyben a fiatalok pályaorientációját is segíti.

Dr. Gondos Miklós főigazgató köszöntőjében kiemelte: a kórház számára is fontos, hogy jó eredménnyel végezzenek a fiatal egészségügyi tanulók. 

Hangsúlyozta, hogy az egészségügynek nagy szüksége van az ifjakra, különösen, hogy némi hiányosság mutatkozik az egészségügyi szakdolgozói létszámban. 

A főigazgató arról is beszélt, hogy csaknem 30 százalékkal emelkedett a versenyre jelentkezők száma: tavaly 590, míg idén már 733 tanuló vett részt benne országosan. Ez azt jelenti, hogy van jövője, és tétje a versenynek − hangsúlyozta Gondos Miklós.

Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató hírportálunknak elmondta, hogy kezdettől, immár második alkalommal ad otthont a Skill Labor a versenynek.  A háromnapos forduló minden napján más szakmák szerepelnek. Az első napon az ápolók adtak számot tudásukról, kedden a fizioterápia- és gyógymasszőrhallgatók, a harmadik napon pedig a gyermekápolás szakterületén mérik össze tudásukat a tanulók. Mindhárom napon mintegy 10 fiatal mutatja be szakmai ismereteit a gyakorlatban, egy-egy kidolgozott feladaton keresztül. A zsűri azt figyeli, hogy a szakma szabályai szerint végzik-e a feladatot, és hogyan kommunikálnak a beteggel. A továbbjutót a Skill Laborban készítik fel az országos döntőre.

Csík Julianna, a Magyar Egészségtudományi Kamara Bács-Kiskun Vármegyei szervezetének elnöke elmondta, hogy a verseny célja a szakma és az oktatás színvonalának emelése, valamint pozitív megerősítéssel rávenni a fiatalokat arra, hogy válasszák az egészségügyi szakdolgozói hivatást, illetve az iskola elvégzése után maradjanak a pályán. Csík Julianna hangsúlyozta, hogy eddig főleg pozitív visszajelzéseket kaptak a versenyzőktől, akik nagyon jól érezték magukat a szakmai versenyen.

A résztvevők a saját szintjükhöz képest nehéz, összetett gondolkodást igénylő feladatot kapnak, melyben integrált tudásként kell alkalmazni a tanultakat.

A rendezvény fővédnöke:  dr. Balogh Zoltán MESZK elnök. A fővédnökségbe, a köztestület részéről folyamatban van a Belügyminisztériumból dr. Pintér Sándor miniszter és dr. Takács Péter államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztériumból Csák János miniszter és dr. Hankó Balázs államtitkár felkérése. A kecskeméti eseményen jelen volt dr. Zombor Gábor korábbi országgyűlési képviselő és egészségügyi államtitkár. 

Az országos döntőben vármegyénket képviselik:

I. helyezett: Kisjuhász Blanka

II. helyezett: Pálházi Zsófia Katalin

III. helyezett: Zöldi Zsóka

IV. helyezett: Földházi Roland Pál

Mindannyian a Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum tanulói. Felkészítő tanáruk: Tarnóczi Márta Ibolya.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában