Baon podcast

2023.12.03. 07:00

Már most érdemes regisztrálni a jövő évi parkolóbérletekért Kecskeméten – podcast

Dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezetője és Csíkos Imre intézményvezető-helyettes volt a Gong Rádió Téma című műsorának vendége. A vezetők a Kecskemét központjában kiborított kukákról, a jövő évi parkolóbérletek megváltásáról, és a veszélyes autók elszállításáról beszéltek a rádióműsorban.

Horváth Péter

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Német Zsolt intézményvezető elmondta, hogy az utóbbi időben elszaporodott, hogy ismeretlenek rendszeresen felborogatják a szeméttárolókat, beterítve ezzel az utcákat szeméttel. Ez jelentős probléma a városnak, ugyanis a társasházak a szemétszállítást megelőző napon kihelyezik a kukákat azért, hogy a hulladékszállító cég elvigye a szemetet. Akkor működik jól a szállítás, ha nem az utcáról kell összesöprögetni a szétterített hulladékot. Német Zsolt elmondta, hogy a városi kamerarendszernek köszönhetően kiderítették a városrendészek, hogy egy jól behatárolható társaság felelős a kukák felborogatásáért. A megelőzés érdekében intézkedéscsomagot dolgoztak ki, amihez a kamerarendszer a város sok pontjáról szolgáltat adatokat. Az intézményvezető elmondta, hogy mindennek köszönhetően megszüntették a problémát, az elkövetők közül többekkel szemben eljárás indult garázdaság vétsége miatt. Jelenleg már nincs ilyen probléma a városban, de azonnal lépnek, ha újra felmerül. Arról is Beszélt Német Zsolt, hogy rendszeresen éjszakai járőrözést végeznek a rendőrökkel, mert az intézményvezető szerint az elkövetők jellemzően az éjszakai órákban aktívak, és tesznek kárt. Vannak olyan városrészek, ahová ezek a cselekmények koncentrálódnak, és akkor a városrendészek is ide csoportosítják erőiket, a rendőrséggel és a polgárőrséggel együttműködve.

Dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet intézményvezetője és Csíkos Imre intézményvezető-helyettes
Fotó: Gong Rádió

Csíkos Imre a bérletváltásról beszélt a műsorban. Elmondta, hogy a nyugdíjas bérletek tavalyi éves regisztrációját törölték. Erre azért volt szükség, mert minden évben ellenőrzik, hogy a jogosultság fennáll-e, ezért minden évben novemberben törlik a kedvezményes bérletek regisztrációját és megkezdődik az újraregisztrálás, ami idén november 15-vel kezdődött.

A nyugdíjasbérlet díjmentes, hónapra és évre is vásárolható. 

Feltétele az előzetes regisztráció, amit csak személyesen tehetnek meg az érintettek, és nincs mód interneten keresztül beküldeni a szükséges dokumentumokat.

A regisztrációhoz  szükséges a személyautó forgalmi engedélye (tehergépkocsira nem lehet nyugdíjas bérletet vásárolni), a tulajdonos személyi igazolványa és lakcímkártyája és érvényes jogosítványa, illetve a Nyugdíjfolyósító Intézet eredeti határozata, valamint az utalásról bankszámlakivonat, vagy a postai szelvényt. Utóbbit a városrendészet munkatársai csak ellenőrzik, nem másolják le. Ami fontos kérdés, hogy csak akkor jogosult a nyugdíjasbérletre az autótulajdonos, ha a nyugdíj összege nem haladja meg a 242 500 forintot idén. Ha a térítési díjra szeretne kedvezményt igénybe venni a regisztráló, ahhoz a Kecskemét Kártya is kell, amivel 10 százalék kedvezményre jogosult. 

A 2023-as éves nyugdíjas bérletek 2024. január 31-ig érvényesek, de Csíkos Imre figyelmeztetett, hogy a regisztrációt előbb érdemes elvégezni, mert december 4-től már  árusítják a jövő évi bérleteket. 

A regisztrációval biztosíthatják az érintettek, hogy nem kell sorba állni, várakozni a visszaigazolásért.

Csíkos Imre elmondta, hogy a másik kedvezményes, díjmentes, csupán költségtérítéses bérlet a lakossági bérlet, ami lakcímhez kötött. Ez esetben is regisztrálni kell, de ezt interneten keresztül is meg lehet tenni. Itt a forgalmi engedély mindkét oldalát, a személyi igazolványt és a lakcímkártyát kell bemutatni, és érvényesíteni lehet a 10 százalék kedvezményt, a Kecskemét Kártya beszkennelésével. Az éves lakossági bérletek érvényességi ideje december 15. A többi nem kedvezményes bérlet esetén azokat nem törlik, és ugyanúgy interneten keresztül vásárolhatók.

A vezetők a közúti forgalmat akadályozó autók elszállításáról is beszéltek a podcastben. Bővebb információk a rádióműsorban.

 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában