Bácskai Kultúrpalota

2023.12.07. 20:42

Kulturális találkozót és érzékenyítő programot rendeztek Baján – galériával

A jól sikerült Fogyatékkal Élők Kistérségi művészeti találkozója után a második nap keretében egy érzékenyítő program zajlott a fogyatékosok világnapjához kapcsolódva. E napon a  Bácskai Kultúrpalotába közel 600 tanulót fogadtak a szervezők.

Rab Rita

Fotó: Rab Rita

Logikai és ügyességi játékokon, illetve fogyatékos személyeket segítő technikai eszközökön keresztül igyekeztek megismertetni a sérült emberek világát azon a bajai rendezvényen, amit a Bácskai Kultúrpalotában rendeztek kedden Baján. A gyermekekkel elvégeztetett gyakorlatok segítségével kézzelfogható közelségbe hozták a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait az egészséges fiatalok számára. 

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet érzékenyítő programjai 4 állomáson zajlottak, minden csoport minimum 3 állomáson tudta kipróbálni magát.  Volt NAF-szathlon (kerekesszékes egyensúlyozás, labda vezetés), a boccia nevű labdajátékot is kipróbálhatták– ami egy paralimpiai sportág, volt labdajáték és látássérült állomás-bekötött szemmel való közlekedés és játék. Papp Szabolcs, kerekesszékbe ültette a gyermekeket, akik így próbáltak labdázni. A fiataloknak először furcsa volt, hogy nem kelhetnek fel és szaladhatnak a kezükből kiguruló labda után, aztán alkalmazkodtak a helyzethez. A meccsek végén Papp Szabolcs elmagyarázta a vendégeknek, hogy mozgássérülten, kerekesszékhez kötve is lehet boldog életet élni, ha az ember megtalálja a céljait. Nagyon furcsán lépegettek a vakvezető botokkal bekötött szemmel , de belejöttek csakúgy, mint a hang alapján játszható memória játékokba. Bátran és ügyesen követték az utasításokat. A Garai Ház Alapítvány kézműves játszóháza is látogatható volt a fogyatékkal élő fiatalok segítségével. Új programelemeként bemutatták az ország első és mindmáig egyetlen látássérült lufihajtógató-vaklufisát, Lakatos Norbertet. Norbert bemutatta a lufihajtogatási technikákat a résztvevők számára. 

– Az érzékenyítő foglalkozásokat három éve szervezzük, a Nem Adom Fel Alapítvánnyal együttműködve. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jöhetett létre – mondta el Pálfi Mária, a Bácskai Művelődési Központ közművelődési és közönségkapcsolati munkatársa. Hangsúlyozta: a rendezvény fontos célja, hogy a gyerekek megtapasztalják az akadályoztatással élők világát, illetve hidat emeljenek a fogyatékkal élők felé. A gyermekek önfeledt örömét és a záporozó kérdéseket hallva ez ismét sikerült a szervezőknek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában