Kitüntetés

2023.12.04. 13:50

Háromszázszor segített vérével a bajai Fekete Ferenc

A Belügyminisztérium, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat köszöntötte azokat a véradókat, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak a hazai egészségügyi ellátáshoz, több száz ember életének megmentéséhez. A véradók tiszteletére szervezett rendezvényen vehette át Pro Vita kitüntetését a 65 éves, bajai Fekete Ferenc nemrégiben, Budapesten.

Márton Anna

Az oklevél átadáson középen Fekete Ferenc, a díjazott

Forrás: Beküldött fotó

− Az én számításaim szerint 146-szor teljes véradásom volt, a másik fele a plazmaadás. Sajnos benne vagyok a korban, de mivel rendszeres véradó vagyok és egészséges, még egy évet ráhúzhatok. Ami azt jelenti, hogy idén még egyszer adhatok vért, illetve jövőre 4 vagy 5 alkalommal ismét részt vehetek a véradáson. Sajnos, utána már a fiataloknak adom át a helyet, akik nagyon kevesen vannak − mondta hírportáluknak a kitüntetett.

A hetvenes évek végétől az öccsével együtt kezdte meg az önkéntes véradást, ő akkor 19, a testvére 18 éves volt. A fiatalok édesanyja saját példája révén vezette rá őket arra, hogy a véradás ügye iránt elkötelezettek legyenek egy életen át. − Gyerekként láttuk édesanyánkat, ahogy elvitte a mentő, majd később visszahozta a véradást követően. Nagyon jó érzést keltett bennünk. Természetesen ez indított el mindkettőnket − emlékezett vissza a kezdetekre Fekete Ferenc.

Fekete Ferenc szerint közvetlen kapcsolat van a véradás és a kitűnő egészsége között
Fotó: Márton Anna

Nyugdíj előtt a kollégákkal, szakoktatóként a diákokkal jelent meg rendszeresen a véradáson. Mint mondta, ha nem kaptak volna annyi kedvességet, támogatást a véradás során, valószínűleg nem mentek volna vissza. Mindenki nagyon kedves volt, a nővérek, az orvosok, a kapcsolatot még mindig tartják, pedig ennek már 45 éve. 

Fekete Ferenc szerint közvetlen kapcsolat van a véradás és a kitűnő egészsége között. Soha nem volt influenzás, se gyerekkorában, se később. Jelenleg rendszeresen edzésre járnak a feleségével Hajnalkával. − Schwarzenegger már nem leszek, de szeretném magam fitten tartani, ezért minden hétköznap a Silver Fit edzőterembe járok, Hajnalkával. Itt szakszerű edzés mellett, jól érezzük magunkat. Nagyon jó a közérzetem, a közeg kitűnő. Szinte családias a hangulat. Mi már negyed nyolckor minden reggel így indítjuk a napunkat − fogalmazott Fekete Ferenc.

A bajai véradónak ez már a második kitüntetése, korábban 2005. november 25-én is kapott egy elismerést az önzetlen segítségéért.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában