Ünnepvárás

2023.12.04. 18:35

Fellobbant az első adventi gyertya lángja Szabadszálláson – galériával

Színes és színvonalas programsorozattal készült idén is az adventi időszakra Szabadszállás városa. Az első gyertyagyújtáson dr. Abonyi Henrik jegyző beszélt az ünnep jelentőségéről, majd a Szabadszállási Tóth Erzsébet Óvoda pedagógusainak és a Csiga nagycsoportos gyerekeknek megható karácsonyi műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Az előadást követően dr. Abonyi Henrik, a város jegyzője osztotta meg ünnepi gondolatait. 

Gulyás Sándor

Szabadszálláson is fellobbant az első adventi gyertya lángja

Fotó: Somogyi György

– Az advent jelentése az eljövetel, a megérkezés, a boldog várakozás öröme. A megérkezésre azonban türelemmel kell várakozni. Ez egyszerűnek tűnik, könnyű kimondani, de milyen nehéz ezt rohanó és háborúktól dúlt világunkban megvalósítani. Energiáink jó részét leköti az aggodalom, hogy sikerül-e minden szerettünknek megfelelő ajándékot vásárolni, ki tudunk-e tenni magunkért a karácsonyi vendéglátással, és egyáltalán békességben lezajlik-e a családi együttlét. Ilyenkor gondoljunk a betlehemi istálló egyszerűségére és inkább forduljunk szeretettel családtagjaink és embertársaink felé. Rettegéssel tölt el bennünket, ha arra gondolunk, hogy szomszédunkban, de a világ több pontján is véres háború zajlik, és nincs olyan ember a Földön, aki ismerné ezek végkifejletét. Nekünk, békeszerető embereknek nincs ráhatásunk ezekre az eseményekre, így csak kérni tudjuk a történelem urát, hogy világosítsa meg a felelősök elméjét, és kegyelmével vessen véget minden öldöklésnek.  Az ilyen alkalmak, mint a mai gyertyagyújtás, ezzel szemben nyugalmat, csendességet árasztanak. A koszorú négy gyertyája a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet jelképezi. A mai fogyasztói kultúra helyett ezeket az értékeket kellene követnünk – fogalmazott dr. Abonyi Henrik. 

A második adventi rendezvény mézeskalács kiállítással kezdődik szombaton 15 órakor a közösségi házban. A Szász Póla Református Kórus, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak, valamint a Nőszirmok Klub tagjainak ünnepi műsora után tartják meg a gyertyagyújtást a főtéren, ahol Pálinkás Gyula református lelkész osztja meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. December 16-én Nyári Károlynak és Nyári Alíznak tapsolhatnak a szabadszállásiak. A negyedik ünnepi alkalmon, december 23-án, Csondor Kata, a Karácsony énekesnője látogat el a városba. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában