Megújult a vonat

2023.12.29. 18:32

Balatonfenyvesen futópróbázott a Bugaci Kispöfögő

Két éve, májusban szállították el Kecskemétről a Bugaci Kispöfögőt, ami csaknem 12 esztendeig pihent a Kisvasút Halasi úti állomásának mozdonyszínében. A napokban Balatonfenyvesen örökítették meg a felújított mozdony. A Kecskeméti Kisvasútért közösségi oldalon adták közre Czimbalek Dávid fotóját, amint gyönyörű havas háttérben épp futópróbázott a megújult Bugaci Kispöfögő.

Vajda Piroska

A megújult Bugaci Kispöfögő

Fotó: Kecskeméti Kisvasútért Facebook-oldala

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bugaci Kispöfögő 38 éves kecskeméti tartózkodása 2021. májusában ért véget. A keskeny nyomtávú mozdonyt a MÁV elszállította a Kecskeméti Kisvasút Halasi úti állomásáról, ahol 2009 decembere, a Kiskunmajsáig tartó vasúti szárny megszüntetése óta nyugodott. 

A négy kapcsolt kerekű, szén- és fatüzelésű üzemre egyaránt alkalmas, gólyafészkes kéményű gőzmozdonyt 1942-ben gyártotta a MÁVAG-ban, vagyis a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárakban Budapesten. A zöld fényezésű, nyitott személykocsikat 25 évig, 1984-től 2009-ig húzta a vonalon. A mozdonyt 2008-ban fel kellett volna újítani, ami akkori áron 15 millió forintba került volna. Erre senki nem áldozott, a MÁV-nak nem volt szüksége rá, mert nem hozott gazdasági hasznot.

A közösségi oldalon közzétett fotó alatt számtalan hozzászólásból látszik, hogy a vasútbarátok szíve újra örömmel telt meg a megújult a Bugaci Kispöfögő láttán. Ugyanakkor sajnálják, hogy már nem Bugac felé tart. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában