Főtér

2023.12.10. 20:08

A hanukát ünnepelték Kecskeméten a téli fesztiválon – galériával, videóval

A vasárnap egyik kiemelkedő eseménye volt Kecskeméten a Zsidóház hanuka ünnepe. A főtéren, a téli fesztiválon ünnepelték meg a hanukát, a fény ünnepét, mely talán az egyik legismertebb zsidó ünnep a nem zsidók körében.

Sebestyén Hajnalka

A Sabbathsong Klezmer Band zsidó dalokat játszott

Fotó: Gulyás Sándor

A főtéri színpadon a Sabbathsong Klezmer Band zsidó dalokat játszott, miközben többen táncoltak is. A közönség a zene után érdeklődve hallgatta meg, mit is jelent valójában a hanuka ünnepe. 

Elhangzott: Kecskemét mindig is büszke volt arra, hogy a különböző vallási felekezetek örvendeznek egymás ünnepének, így most a hanukát is a zsidók és keresztények együtt ünneplik a város főterén. Hanuka az örökké való csodára emlékeztet, a hanuka idején mindenhol a világban egyszerre lobbannak fel a lángok a gyertyatartókban.

Shalom Ber Radziner rabbi elmondta: idén december 7-15. között ünnepli a zsidó közösség a fény ünnepét, a nyolcnapos hanukát. Vasárnap van a hanuka 4. estéje. Ilyenkor arra emlékeznek meg, hogy az i. e. 2. században a makabeusok csodálatos módon legyőzték a szír-görög sereget, megmentve ezzel népüket. Ezután felszabadították a Szentélyt, majd felszentelték. Az újraszenteléshez 8 kanna olajra lett volna szükségük, de csak egyet találtak. Mégis meggyújtották az első gyertyát, és láss csodát, az egy kanna olaj nyolc napon át égett. Erre a csodára emlékeznek hanukán. 

Úgy tartják, a csodához isteni segítség kell, de ahhoz nekünk is tenni kell. Ezt mutatja, hogy a makabeusok sem tétlenkedtek, hanem meggyújtották az egy kancsó olajat. Tettek a csodáért. 

A kecskeméti főtéren a hanuka ünnep részeként meggyújtották a negyedik lámpát is, melyből kivette részét Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere és Szamler László önkormányzati képviselő. 

A gyertyatartóban öt lámpa égett, középen égett a plusz lámpa, mellyel a többit gyújtják meg. A lámpákat mindig napnyugta után gyújtják meg közvetlen.

Közben a közönséget forró italokkal és fánkkal kínálták körbe, és a tánc sem maradt el.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában