Country Ride

2023.11.23. 18:47

Lantos Csaba energiaügyi miniszter tartott előadást Kecskeméten − galériával

Csütörtökön megtartották a Joint Venture Szövetség szervezésében megvalósuló kecskeméti Country Ride elnevezésű szakmai rendezvényt.

Orosz Fanni Flóra

Lantos Csaba energiaügyi miniszter

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) szervezésében 2023. júniusában indult el a Country Ride vidéki rendezvénysorozat, melynek november 23-i állomása Kecskemét volt. A rendezvénynek a kecskeméti Brill Kft. Volkswagen márkakereskedése adott otthont, a nyitóelőadást pedig Lantos Csaba energiaügyi miniszter tartotta. 

Az esemény fókuszában az aktuális energetikai kihívások, az energiahatékonyság legfrissebb trendjei és a megtakarítási lehetőségek álltak. A szakmai rendezvény előadói körbejárták a fenntarthatóság és energiahatékonyság témaköreit, de arról is szó esett, hogyan tehetjük fenntarthatóvá kis- és középvállalatainkat. 

Sass Ákos, a JVSZ régiós nagykövete és a Goessler Kuverts Kft ügyvezető igazgatója
Fotó: Orosz Fanni Flóra

Elsőként Sass Ákos, a JVSZ régiós nagykövete és a Goessler Kuverts Kft ügyvezető igazgatója mutatta be a Joint Venture Szövetséget, és bemutatta az általuk felkarolt témakört. A nagykövet összefoglalta, hogy a fővárosi és vidéki vállalatok között mely a legmegfoghatóbb különbség.

– Kecskeméten azt tapasztaltam, hogy van egy kamara, amely nagyon jól összefogja a helyi vállalatokat. Sokkal jobban, mint egy budapesti kamara 

– gratulált dicsérő szavakkal a nagykövet.

Céljuk, hogy a Country Ride sorozatok alatt tudásmegosztással megismertessék a JVSZ munkásságát. A JVSZ több mint 35 éve dolgozik azon, hogy közreműködésével elősegítse a magyar gazdaság versenyképességének javulását azzal, hogy egyrészről – lehetőségeihez mérten – támogatja a direkt befektetések Magyarországra érkezését, másrészről szerepet vállal az innováció kultúrájának minél szélesebb körben való elterjesztésében a magyar tulajdonú vállalatok körében, így folyamatosan csökkentve a gazdaságban jelenlévő dualitást, ezzel is hozzájárulva az export diverzifikált bővüléséhez – olvasható a JVSZ bemutatkozásában.

A Country Ride rendezvénysorozat állomásainak a Volkswagen márkakereskedések adnak otthont, így Kecskeméten a Brill Kft. részéről Jauch György értékesítési vezető köszöntötte a résztvevőket. 

Kecskemét város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia
Fotó: Orosz Fanni Flóra

Kecskemét város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is fontosnak tartja, hogy  fejlesztve legyenek az energiaügyek. A polgármester hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom kellős közepén állunk, minden átalakulóban van, ezért a mi felelősségünk, hogy ezen az úton hatékonyan menetelhessünk. 

– Nem tudjuk az energiapolitikát és az energiát olyan nagy mértékben befolyásolni, kis mértékben viszont igen. 

Ahol tudunk az önellátásra és az önfenntartásra rálépni, azt az utat járnunk kell – hívta fel a figyelmet az apró lépések jelentőségére. Kecskemét városa is megtett már néhány lépést ezen az úton, hiszen elindult a biomassza fűtőmű, hatalmas kapacitással, és elindult az MVM-mel együttműködve egy nagyszabású napelempark létrehozása is. 

A köszöntőbeszédek után első előadóként Lantos Csaba energiaügyi miniszter állt színpadra, aki mindenekelőtt kiemelte: Kecskemét egyike a kedvenc városainak. Magyarország az Unió többi tagállamához képest hátrányosabb helyzetben van, ami az importkitettséget illeti, ezért a miniszter kiemelte: fő feladatai közé tartozik a még nagyobb mértékű szuverenitásra való törekvés. 

– Az olcsó energia korszaka véget ért – mondta Lantos Csaba. 

– Még nem a jelen, de 10 éven belül elérhetőek lesznek olyan mininukleáris erőművek, amelyek egy Kecskemét méretű város energiaellátását is megkönnyíthetik. 

A szélerőművek telepítése is könnyebb lesz a jövőben, hiszen a települések határától már 700 méterre is lehet majd ezeket telepíteni, ez például a Mercedes-gyárnak jelenthet alternatívát – hozta összefüggésbe a miniszter Kecskemét városát a jövőbeni tervekkel.

Örömmel emelte ki, hogy az elmúlt időszakban hazánkban csökkent az energiafogyasztás, ezen belül is a gázfogyasztás csökkentésére ösztönözték a lakosságot, ugyanis ez Magyarország legnagyobb jelenlegi függősége. Kiemelte, hogy a csökkentés sikeres volt, mind intézményi, mind háztartási szinten. 

A program folytatásában a kerekasztal-beszélgetések alatt olyan témákat dolgoztak fel, mint a kis- és középvállalataink fenntarthatósága, illetve szó esett a vállalati támogatásokról is az energiahatékonyság jegyében. A beszélgetések moderátorai Lukács Ákos, az EY klímaváltozási és fenntarthatósági szolgáltatások vezetője és Boros Áron, a Stradamus Zrt. vezérigazgatója voltak. A beszélgetésben részt vett Balog Róbert, Bókay Márton, Dobos Balázs, Simon Anita, dr. Csorbai Hajnalka, Kis Ernő, Siba Ignác és Sziromi Mária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában