Baon podcast

2023.11.27. 20:22

Gyermekjogi világnap – interjú Bozóné Soós Marianna rendőr alezredessel – podcast

Néhány nappal korábban, november 20-án a Gyermekjogi Világnap, amit 1989 óta tartunk ezen a napon.

Orosz Fanni Flóra

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadói nem csak a Gyermekjogi világnap ünnepi időszakában, hanem egész évben kiemelten kezelik az ifjúság védelmét, valamint változatos prevenciós eszköztárral szolgálják a fiatalkori bűnelkövetés és áldozattá válás megelőzését. – olvasható a police-hu oldalán, de Bozóné Soós Marianna rendőr alezredes is ezt az elgondolást hangsúlyozta a beszélgetésünk alatt. 

A gyermekjogok azokat az alapvető jogokat jelentik, amelyek minden gyermeknek járnak. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján a gyermeknek joga van a méltósághoz, az egészséghez, az oktatáshoz, a védelemhez és a szabad véleménynyilvánításhoz. A gyermekek jogainak tiszteletben tartása kiemelkedő fontosságú, melyet a bűnmegelőzési előadások alkalmával az osztálytermekben, iskolán kívüli foglalkozások keretében közvetítenek a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök. 

A vármegyei szakembereknek az oktatási intézmények felkérései alapján vannak nyilvános előadásaik, melyről részletesebben is mesél az alezredes asszony az alábbi felvételen. Kiemelte, hogy bár a gyerekek olykor figyelmetlenek lehetnek a tanórákon, az általuk tartott interaktív tájékoztatókon mindig nagyon aktívak és érdeklődőek.  

A vármegyei bűnmegelőzési előadók foglalkozásai a gyermekjogokat hivatottak védeni. Többek között a bullying megelőzésére és kezelésére szolgálnak, így a bullying jeleinek felismerésére, a hatékony fellépésre, a megfelelő védelem kialakítására fókuszálnak. Bozóné Soós Marianna kiemelten fontosnak tartja a gyermekjogokról való kommunikálást, hiszen a mottójuk is tisztán megfogalmazza a céljukat: “Nem lehet divat a halál!” 

A beszélgetésünk alatt arról is szó esett, hogy abban az esetben, ha egy gyermek úgy érzi, hogy bántalmazva van –akár fizikailag, akár verbálisan – kihez fordulhat segítségért. A szakemberek azt tapasztalták, hogy a háborús helyzet is fokozta a bullying mértékét az elmúlt időszakban, de a legnagyobb veszélyforrás mégis a kibertér. Már egészen fiatal kortól kezdve ki vannak téve a gyermekek az online tér veszélyeinek, amelytől megóvni nem lehet őket, de felkészíteni az esetleges helyzetetekre igen. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában