Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

2023.10.14. 19:15

Hagyományőrző krumplis ételek napját rendezték Dunaegyházán – galériával

Visszatérő őszi rendezvény a településen a Krumplinap, melyet minden évben a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat rendez meg a művelődési ház udvarán. A nap középpontjában a gasztronómia áll, olyan ételek készülnek, amelyek mindegyike tartalmaz krumplit.

Lencsés P. Anna

Sokféle krumplis étel készült

Fotó: Lencsés P. Anna

Tóth Gusztávné a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta – Ezek az ételek szlovák mivoltunkat képviselik. Annak ellenére, hogy a nyelvet már alig beszélik a faluban, ápoljuk, őrizzük hagyományainkat, ezen a napon elsősorban gasztronómiai hagyományainkat.

Délre elkészült a sokféle burgonyás étel, mint a masinás csusza, amit aratáskor főztek a határban dolgozók részére és a dunaegyházi gombócleves, amelynek a jellegzetessége a gombócba töltött paprikás rántás. Ezeken kívül sokféle formában, sós és édes ízesítésben is megjelent a burgonya, volt chips krumpli, szalma krumpli, gombócleves, kakaós gombóc, kemencében sütve tepsis tokaszalonna és burgonyás kenyér, valamint krumplis tésztában sült virsli. Az elkészült ételekből mindenki szabadon kóstolhatott.

A délelőtti sütés-főzés jó hangulatához hozzájárult a helyi Slnečnice Táncegyüttes hangulatos bemutatója.

A meghirdetett süteménysütő versenyt az Őszi kavalkád fantázia nevű liszt nélküli finomság nyerte, amelyet Vicsotka Lilla készített.

Az egész napos rendezvény, szórakoztató műsorokkal zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában