2023.10.14. 19:15
Hagyományőrző krumplis ételek napját rendezték Dunaegyházán – galériával
Visszatérő őszi rendezvény a településen a Krumplinap, melyet minden évben a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat rendez meg a művelődési ház udvarán. A nap középpontjában a gasztronómia áll, olyan ételek készülnek, amelyek mindegyike tartalmaz krumplit.
Sokféle krumplis étel készült
Fotó: Lencsés P. Anna
Tóth Gusztávné a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta – Ezek az ételek szlovák mivoltunkat képviselik. Annak ellenére, hogy a nyelvet már alig beszélik a faluban, ápoljuk, őrizzük hagyományainkat, ezen a napon elsősorban gasztronómiai hagyományainkat.
Délre elkészült a sokféle burgonyás étel, mint a masinás csusza, amit aratáskor főztek a határban dolgozók részére és a dunaegyházi gombócleves, amelynek a jellegzetessége a gombócba töltött paprikás rántás. Ezeken kívül sokféle formában, sós és édes ízesítésben is megjelent a burgonya, volt chips krumpli, szalma krumpli, gombócleves, kakaós gombóc, kemencében sütve tepsis tokaszalonna és burgonyás kenyér, valamint krumplis tésztában sült virsli. Az elkészült ételekből mindenki szabadon kóstolhatott.
Hagyományőrző krumplis ételek napja Dunaegyházán
Fotók: Lencsés P. AnnaA délelőtti sütés-főzés jó hangulatához hozzájárult a helyi Slnečnice Táncegyüttes hangulatos bemutatója.
A meghirdetett süteménysütő versenyt az Őszi kavalkád fantázia nevű liszt nélküli finomság nyerte, amelyet Vicsotka Lilla készített.
Az egész napos rendezvény, szórakoztató műsorokkal zárult.