Baon podcast

2023.10.29. 19:47

Évi több száz tonna szennyezett zöldhulladék keletkezik Kecskeméten – podcast

Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) vezetője volt a Gong rádió Mai téma című műsorának vendége a napokban, aki az őszi munkálatokról beszélt.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Boros Gábor elmondta, hogy megkezdték az őszi avar gyűjtését, ami a téli időszakban is tart majd, hiszen vannak olyan fafajták, melyek a leghidegebb évszakban, sőt tavasszal is hullatják leveleiket. Ami avart tudnak, helyben tartanak, és a cserjék tövénél komposztként felhasználják. Amit nem hasznosítanak, azt elszállítják, nehogy az úttestre fújja a szél, mert az megázva csúszós felületet képez, ami balesetveszélyes. Az összegyűjtött avart a Bácsvíz Zrt, komposztálóüzemébe szállítják. 

Boros Gábor
Fotó: Gong Rádió

A lakosoknak ugyanúgy gyűjteni kell a zöldhulladékot, amit elégetni nem lehet már. A háztartásokban keletkezett, zöld zsákba csomagolt zöldhulladékot a DTKH elszállítja. Boros Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy sok esetben nem szabályosan kerül ki a zöldhulladék, nem azon a napon, vagy nem bezsákolva, akkor a DTKH nem tudja elszállítani. Ha más hulladékkal szennyeződik a zöldhulladék, akkor az már nem használható fel szelektíven. Boros Gábor elmondta, hogy ez évente mintegy 410 ezer kilót jelent, amit hulladéklerakóba kell vinni ahelyett, hogy felhasználnák, ráadásul ez több 10 millió forint plusz költséget jelent a városnak.

A podcastban szó volt még arról, hogy milyen további feladatai vannak az ingatlantulajdonosoknak, és a zöldfelületek karbantartásáról, a virágültetésekről, köztük több ezer tő rózsa elültetéséről, a balesetveszélyes fák eltávolításáról, és a halottak napi temetőlátogatással kapcsolatos tudnivalókról is szólt a KVÜ vezetője. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában