Baon podcast

2023.10.28. 09:34

Elérkezett az óraátállítás: a váltás sokaknak jelent komoly problémát – podcast

Szombatról vasárnapra virradóra ismét órát állítunk. Jön a téli időszámítás. Ez a váltás sokaknak jelent komoly problémát. Tehetünk-e ellene valamit? Többek között erről is szólt G. Németh György egyetemi docens, a Magyar Alvás Szövetség elnöke a Gong Rádió Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat. Sajnos magyarok sokasága szenved az óraátállítások miatt. Megviseli a szervezetüket, főként tavasszal, de azért ősszel is sokan panaszkodnak. 

Világszerte napirenden van az óraátállítás szükségessége, megszüntetése. G. Németh György elmondta: talán soha nem volt ekkora a vita körülötte, hogy akkor melyik maradjon. Jelenleg az országoknak mintegy 60 százaléka nem állít órát. 

G. Németh György
Forrás: Gong Rádió

Az Európai Unió azonban évek óta nem tud érvényt szerezni, hogy akkor melyik legyen. Magyarországon egyébként a nyárit favorizálják jobban. A szakember maga is amellett döntene, főként azért, hogy minél később sötétedjen be este. A téli hívek pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt berzenkednek.

Egy kis múltidézés is elhangzott. Az óraátállítás eredeti kiváltó oka az energiagazdálkodás volt, sőt ha a gyökerekhez akarunk visszanyúlni, már a 18. században felvetődött, hogy óraátállítással hasznosabbá tehető a 24 óra, igaz akkor még gyertyával világítottak. Mintegy 100 éve az energiamegtakarítás céljából rendeltek el az óraátállítást az I. világháború után. A nyári időszámítási rendszert 1957-ben megszüntették, majd csak 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatása miatt vezették be újra. 

Az országok közül van, ami ki-be lépett, mint például Oroszország, ahol a nyári után intézményesen ráálltak a télire. Az USA-ban most a nagy vita arról folyik, hogy legyen inkább nyári, de nem tudták elérni, hogy minden államban érvényesítsék. 

Magyarországon az Európai Unióhoz igazodunk. A Magyar Alvás Szövetség szerette volna, ha erről folyik egy vita, de az a kormány döntés született, hogy bár a magyarok a nyárit preferálják, de amíg nincs közös döntés az unióban, a magyarok se lépnek. 

A Magyar Alvás Szövetségnél abban tudnak segíteni, hogy bemutatják a téli-nyári melletti érveket a döntéshozóknak, hogy mi szól az egyik vagy a másik mellett. A tudományos alapokon túl azonban fontos az emberek véleménye is. Mindezek alapján kell majd a döntéshozóknak helyes és okos döntést hozniuk.

A tavaszi óraátállítás többeket megvisel, de a télit is sokan megérzik. Ilyenkor eggyel több órát alszunk, ezért is jobb. De az érzékenyebb embereket, gyerekeket, időseket különösen megviselheti a téli átállás is, hiszen a természet rendjébe ismételten mesterségesen beleavatkozunk. 

A hosszú távú hatásokat azonban senki sem ismerheti. Így nem tudhatjuk, hogy ha például az eredeti téli időszámítási verzió helyett a nyárit választanánk, mi történne. A szakember úgy gondolja: azokat az érveket is figyelembe kell venni, melyek a nyári mellett szólnak.

A beszélgetésben szó esett az alvásproblémákról. Napjainkban egyre többen szenvednek alvás problémákban. Ennek kapcsán a G. Németh György kifejtette: az életmód változások, a főként esténként használt rengeteg technikai eszköz hatásait nem lehet lesöpörni az asztalról. Főként a gyerekeknél tapasztalható az alvás minőségében és mennyiségében bekövetkezett negatív hatások. 

Fontosak az alvás körülmények is. Milyen a hálószobai környezet, a matrac, a besötétítés, a csend, illetve az, hogy készülünk a lefekvéshez, sokat eszünk, iszunk-e előtte. A gyerekek esetében nagy a szülők felelőssége. Nem utolsó sorban a felelősségteljes cégek a munkavállalóik alvásminőségére is odafigyelnek, hiszen az kihat a munkateljesítményükre is. 

A nők a rosszabb alvók. Ezt érthető is, hiszen a gyerekvállalás miatt a családi tehervállalás sokkal nagyobb része hárul rájuk. 

Tehetünk-e valamit, hogy az óraátállítást könnyebben átvészeljük. A szakember azt javasolja: próbáljunk meg az azt követő napokban is ugyanabban a időben lefeküdni, hogy kellemes téli álmunk, téli alvásunk legyen. Ehhez kíván a Magyar Alvás Szövetség megfelelő helyet és időt. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában