Kiskunhalas

2023.10.19. 10:43

Együtt forgatták a gyerekek a Sáfrik-féle szélmalom vitorláit – galériával

Negyedévente szükséges megforgatni a halasi Sáfrik-féle szélmalom fából készült vitorláit, hogy egyformán érjék a statikus hatások és ne deformálódjanak el. Hagyomány, hogy a Halasi Városmenedzser Kft. egy-egy alkalommal a helyi óvodákat, iskolákat és érdeklődőket is meghív, hogy részesei legyenek a műveletnek. Egyúttal a gabona vetéséről és feldolgozásáról is hasznos ismereteket kaphatnak a gyerekek, aki a legutóbbi alkalommal a szélmalom melletti látogatóközpont kertjében őszi búzát és árpát vetettek.

Pozsgai Ákos

Hagyomány, hogy a Halasi Városmenedzser Kft. egy-egy alkalommal a helyi óvodákat, iskolákat és érdeklődőket is meghív, hogy részesei legyenek a műveletnek

Fotó: Pozsgai Ákos

A Városmenedzser meghívására a Fazekas Mihály Utcai Általános Iskola kisdiákjai és a Bajza Utcai Óvodából jöttek gyerekek, akik Greguss Viktor városi főkertésszel előbb előkészítették a talajt, majd miután megismerték a különböző gabonafélék tulajdonságait, a szakember iránymutatása alapján a tanáraik és az óvónénik vezetésével elvetették a magokat. 

– Őszi vetés bemutatót tartottunk a gyerekeknek, megmutattuk a magágy előkészítési folyamatát egy gereblyével, azután vetettünk őszi árpát, búzát és rozst. Elmagyaráztuk a gyerekeknek, mi az, hogy csávázott vetőmag, majd gereblyével beforgattuk a földbe a magokat – mondta el a szakember. A látogató központot és magát a műemlék szélmalmot Pertics Orsolya könyvtáros, a Halas Városmenedzser Kft. munkatársa mutatta be a gyerekeknek és vezette őket végig.

A malom épületet 1861-1867 között Hunyadi Antal építette alsó meghajtású őrlő szerkezettel. Az akkor még háromszintes épület fala vályogtéglából készült, amelyet 1892-ben kívülről tégla köpennyel burkolták be. Sáfrik József szélmolnár 1901-ben vette meg az épületet és felülhajtós, négyszintes holland típusú szélmalommá alakíttatta át. Az első világháború után részben gépesítették a belső szerkezetét, hogy felvegye a versenyt a gőzmalmokkal. Az ipartörténeti építményt 1964-66 között Mendele Ferenc tervei alapján műemlékként újították fel, majd ezt követően műemlékké nyilvánították. Az épület jelenlegi magassága közel 15 méter, vitorláinak átmérője pedig a 20 métert is elérik.

2020-ban újították fel a szélmalmot

Bár az épület a következő évek során több ráncfelvarráson is átesett, s 2010-ig ez volt Magyarország legjobb állapotban lévő eredeti szélmalma, állapota erősen romlott és 2011-ben levették a vitorláit. 2020-ban fejeződött be a malom újjászületése: a régi fa tetőszerkezetet az eredetivel megegyező módon újraépítették, és a malom belső fa szerkezetét is teljesen felújították. Új vitorlákat is kapott a malom, amelyeket szintén az eredetivel megegyező módon terveztek és építettek újra. Mellé új látogatóközpont és alkotóház épült és egy szabadtéri interaktív kiállítás is elkészült, három éve újra látogatható a szélmalom.

– Negyedévente szükséges megforgatni a szélmalom fából készült vitorláit, hogy egyformán érjék a statikus hatások és ne deformálódjanak el – mondta el hírportálunknak Vincze Bálint, a Halasi Városmenedzser Kft. ügyvezető igazgatója, aki a gyerekekkel együtt forgatta meg a malomszerkezet vitorláit. A látványos folyamatot izgatottan figyelték a gyerekek, akik körbe is táncolták a szélmalom épületét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában