Baon podcast

2023.10.22. 12:55

30. tanévét ünnepli a Kecskeméti Református Általános Iskola – podcast

30. jubileumát ünnepli Kecskeméten a Református Általános Iskola. A látványos és hagyományos programok mellett az alsósok nagy örömükre hamarosan új játszóteret kapnak. A részletekről Tóth Attila iskolaigazgató mesélt a Gong Rádió Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Református Általános Iskola

Fotó: Beküldött fotó

Tóth Attila elmondta: ez 30. tanévük. Bár 1994-ben alakult meg az iskola, de ők tanévben gondolkoznak, így már megkezdték az ünneplést. 1994-ben két első osztállyal és 43 gyermekkel indítottak, az iskola alulról kezdve építkezett. Most ebben a tanévben négy elsős osztályuk van, 98 kisdiákkal. 

Tóth Attila a múlt felidézése kapcsán kifejtette: 1994-ben ő még akkor a Református Gimnázium tanára volt. Emlékszik rá, hogy izgatottan várták, hogy felnőjön az a nyolcadikos korosztály a református általános iskolában, aki először átlépi a gimnázium küszöbét, és 9. évfolyamon megkezdi tanulmányait. Nagyon örültek, hogy a „kistestvér”, azaz általános iskola megnőtt. Mára a két iskolának hasonló a diáklétszáma, és egy épületben működnek.

Tóth Attilát az egyház 2018-ban kérte fel az általános iskola igazgatói posztjára, melyre kihívásként gondolt, de ugyanakkor szeretettel és nagy várakozással vágott bele. Ma már kijelentheti: jó döntés volt.

A Református Általános Iskola 30. éves jubileumi programjának első nagy eseménye szeptember 30-án volt, amikor is a 31 osztály tanulói és a pedagógusok körbeölelték egy szalaggal az iskolát. 

Az igazgató hozzátette: nagyon bensőséges és látványos volt program, melyet az autósok és a járókelők egyaránt megcsodáltak. Ráadásul közösségüket erősítette, nemcsak a diákok között, hanem a diákok és tanárok, szülők és tanárok között. A templomban pedig az istentiszteleten 30. zsoltárt énekelték el.

Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója
Fotó: Beküldött fotó

A 30 éves jubileum kapcsán további programok teszik majd emlékezetessé a kerek évfordulót. Minden hónapban más-más eseményt szerveznek, ezek között lesznek hagyományos program, mint például a beiskolázási rendezvények, a Mikulás műsor, vagy a januári bábos esemény. 

Ismét megszervezik a bibliaismereti versenyt, mely országos megmérettetés. Április 14-én a hálaadó istentiszteleten csúcsosodik ki az ünnepi év, akkor adnak majd hálát a 30 évért.

Tóth Attila iskolaigazgató a nagy múltú Kecskemét Város Polgára Leszek versenyről is szólt, melyen már számos évben refis siker született. Így idén is. Az ehhez kapcsolódó díjat a közelmúltban a Katona József Nemzeti Színházban a város napján vehették át. 

Az igazgató különösen büszke ezen eredményekre, hiszen olyan nívós, rangos versenyről van szó, mely nem könnyű, komoly felkészülést kíván meg a diákoktól.

A beszélgetés során azt is elmondta: az egykori tehetséges diákjaik életútját igyekeznek nyomon követni, többen vissza is térnek az iskolába, hogy számot adjanak eredményeikről.

Az igazgató a fejlesztések terén is jó hírről adott számot. Az elmúlt évek nem kedveztek a beruházásoknak, de most a szülők gyűjtéséből, illetve az alapítványuk pénzéből sikerül egy új játszóteret kialakítaniuk az udvaron. Ez egy nagy előrelépés számukra. A fejlesztés folyamatban van, várhatóan az őszi szünet után már játszhatnak rajta a gyerekek. 

A nagyobbaknak pedig már tervben van egy új közösségi tér kialakítása. Ennek megvalósítása azonban még várat magára.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában