Kunszentmiklós

2023.09.11. 11:15

Országszerte épített új óvodákat a református egyház – galériával

Kunszentmiklóson tartották meg vasárnap a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának projektzáró ünnepségét. A rendezvény hálaadó istentisztelettel kezdődött a református templomban, majd a nemrégiben átadott Áldás Református Óvoda udvarán folyatódott. Beszédet mondott Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, az istentiszteleten Steinbach József püspök hirdetett igét.

Gulyás Sándor

A vendégeket a helyi óvodások kísérték el a nemrégiben átadott Áldás Református Óvodába

Fotó: Gulyás Sándor

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja 2018-ban indult útjára, eredményeképpen hazánkban 66 beruházás valósult meg, közülük 46 helyen épült új intézmény, 18 helyszínen meglévő épület rekonstrukciója, korszerűsítése történt meg, több helyütt pedig az eszközpark cserélődött le. A projektzáró ünnepséget Kunszentmiklóson tartották meg vasárnap.

– Ahol Isten igéjét mindenkor hűséggel, odaadással hirdetik, ott terjed Isten igéje. A hatvanhat református óvoda létrejötte is azért adatott meg nekünk, hogy megtapasztalhassuk a csodát – fogalmazott Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke a hálaadó istentiszteleten.

Az elmúlt négy évben országszerte 66 református óvoda épült fel vagy újult meg, ami mintegy háromezer kisgyermek református nevelésére ad lehetőséget – emelte ki Novák Katalin
Fotó: Gulyás Sándor

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke ünnepi beszédében hálát adott azért, hogy az elmúlt négy évben országszerte 66 református óvoda épült fel vagy újult meg, ami mintegy háromezer kisgyermek református nevelésére ad lehetőséget. Az óvodaprogramnak köszönhetően 24 magyarországi településen most először tudják helyben református óvodába íratni gyermekeiket a szülők.

– Hálás vagyok azért, hogy van kinek építeni. Azért, hogy egyre több olyan szülő van, aki szeretné, hogy a gyermeke hitben erősödve, hittel felvértezve, keresztény értékei ismeretében lépjen majd ki az úgynevezett nagybetűs életbe. Az országos programnak köszönhetően több mint 2900 új óvodai és 177 minibölcsődei férőhely jött létre, így a református óvodai férőhelyek száma hozzávetőlegesen 40 százalékkal emelkedett. 

Négyszázötven református-keresztény szellemiségű új munkahely jött létre, és kétszer annyian jelentkeztek óvodapedagógusnak az idén, mint a korábbi években 

– emelte ki Novák Katalin.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra is, hogy 13 év alatt 1300 reformárus templom újult meg a Kárpát-medencében és 55 új templom épült, miközben Nyugat-Európában és mindenhol a nyugati világban templomokat rombolnak le.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a nemrégiben átadott Áldás Református Óvoda udvarán megtartott ünnepségen a hit jelentőségéről, fontosságáról beszélt.

– Amikor azt mondjuk, hogy a vallás a legszemélyesebb közügy, akkor ez egy hitvallás, és minden abból következik, hogy ez a legszemélyesebb ügy, a hit megtermékenyíti-e, inspirálja-e a nemzeti hovatartozásunkat, férfiként és nőként, apaként és édesanyaként, nagyszülőként és gyermekként átjárja-e az életünket. Mindez a református óvodák esetében is különleges jelentőséggel bír, mert azt adjuk a gyermekeinket, ami bennünket, közösségüket, egyházunkat és nemzetünket is megtartotta és megtartja. Különös felelősség és nagy méltóság mindez – hangsúlyozta a püspök.

Hitünk átadása különös felelősség és nagy méltóság – fogalmazott  Balog Zoltán püspök
Fotó: Gulyás Sándor

– Az országos óvodaprogramnak köszönhetően létrejött, valamint felújított intézmények a világ bármely pontján megállnák a helyüket. Nemcsak az épületek korszerűek, hanem a kiemelkedően magas színvonalú szakmaiság és a keresztény értékrend átadása, mely jelen van az óvodai élet hétköznapjaiban is. Hálát kell adni azért, hogy az ország elegendő erőt gyűjtött ahhoz, hogy ahol volt elegendő gyermek és szülői elkötelezettség a református oktatás iránt, megtudtuk teremteni a szükséges feltételeket. Az óvodákban a nemzet és az ország jövője bontakozik ki lassan, napról napra. Ami az óvodában történik, az mindörökké elkíséri a gyermeket. 

Ahhoz, hogy az ország előrejuthasson, mindenhol jó óvodákra és jó iskolákra van szükség. 

Mindenhol szükség van hitében és összetartozásában erős közösségekre, amelyek önmagukon túlmutató célok szolgálatában dolgoznak – emelte ki beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A projektzáró rendezvény annak az interaktív mágneses táblának a felavatásával fejeződött be, mely az óvoda falán az Országos Óvoda Program helyszíneit jeleníti meg, Magyarország térképét mintázva. A táblát Novák Katalin köztársasági elnök, Gulyás Gergely miniszter, Balog Zoltán, Steinbach József, dr. Fekete Károly és Pásztor Dániel püspökök, valamint helyi óvodások avatták fel.

Az új és a felújított intézmények a világ bármely pontján megállnák a helyüket – emelte ki Gulyás Gergely
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában