Kecskemét

2023.09.28. 11:16

A világ legnagyobb robotika versenyén szereztek ezüstérmet a bányais fiatalok

Kecskemétiek Dániában remekeltek: bányais ezüstérem született a World Robot Olympiad kutatási és robotverseny nemzetközi döntőjében. A csapat projektje a mesterséges intelligencia kutatás egyik ágának a rajintelligenciának a segítségével tájékozódó és működő tengeralattjáró rajt modellezte.

Sebestyén Hajnalka

Ezüstéremmel tértek hazai a bányais diákok

Fotó: Beküldött fotó

Öt kontinens 39 országának részvételével rendezték meg a dániai Odense városában a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiadnak a nemzetközi döntőjét, szeptember 21-24. között. A részletekről Kiss Róbert, a Bányai gimnázium okleveles matematika-kémia-informatika szakos középiskolai mestertanára, a csapat vezetője számolt be,

A versenyre a Magyar Nemzeti Döntő megnyerésével lehetett kvalifikálni. A résztvevő csapatok két kategóriában és három életkori korosztályban mérték össze tudásukat.

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium csapata a Future Innovators kategória Senior korosztályában (16-20 év közötti fiatalok) képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőben. Ebben a kategóriában egy kutatási projektet kellett létrehozni és bemutatni a zsűrinek egy 2x2x2 méteres standon. A működő modellt tartalmazó kutatási projekt a senior kategóriában már tudományos számításokra alapozottan, akár egy startup kiindulópontjaként kell, hogy funkcionáljon. A szakmai zsűri felkészüléséhez egy 1,5 perces videót és egy 20 oldalas tanulmányt kellett előzetesen beadni, természetesen angol nyelven. A többkörös zsűri előtt a projektet meg is kellett védeni. Az általános kommunikációs nyelv ennél is az angol volt.

A csapat projektje a mesterséges intelligencia kutatás egyik ágának a rajintelligenciának (swarm intelligence) a segítségével tájékozódó és működő tengeralattjáró rajt modellezte, amely a víz alatti kutatást és fizikai, kémiai, biológiai paraméterek mérését könnyítené és gyorsítaná meg. A szakmai felkészülést a NJE GAMF Karának szakemberei is segítették.

A nemzetközi versenyen egyértelműen az ázsiai csapatok fölénye volt érzékelhető. A kiosztott érmek közül 15 került ázsiai országba, valamint öt európai (2 ezüst, 3 bronz) és egy USA érem (bronz) született. 

Így a bányais ezüstérem a legjobb európai eredmény is egyben. 

Mindezt erősít, hogy a legkomolyabb kutatási kategóriában, a senior korosztályban született. Ebben a kategóriában egyébként, az első három helyezett csapat között összesen egy pont volt a különbség. A 4. helyezett Japán csapatot már 15 ponttal előzték meg a Bányaisok.

A Neumann János Egyetem nem csak szakmai segítséget nyújtott a felkészüléshez, hanem anyagi támogatásával tette lehetővé a csapat részvételét a versenyen.

A Bányai Júlia Gimnázium ezüstérmes csapatának tagjai: Tóth Hanga Katalin (10. évf.), Forgó Olivér (11. évf.), Kakuszi Bence (11. évf.). Felkészítő tanár (coach): Kiss Róbert.

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Robotika tehetséggondozó csoportjai  is sikeresek voltak a  World Robot Olympiadon
Fotó: Beküldött fotó

Kiss Róbert további kecskeméti sikerről is beszámolt. A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Robotika tehetséggondozó csoportjai közül a 4. osztályosokból álló „VPAI ROB I” csapata (tagjai: Kocsis Milán Attila, Tomonicska András Ferenc, Seremet Zalán Soma, csapatvezető: Vass-Eysen Ábel) a legkisebbek kategóriájában „starter” első helyen kvalifikálta magát a World Robot Olympiadra. A világ minden tájáról érkező 37 csapattal mérhették össze tudásukat. Végül szoros küzdelmek, izgalmas versenykörök után a világranglista 11. helyére kerültek a vásárhelyisek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában