Kecskemét

2023.07.07. 13:44

Lenyűgöző eredmény: a Bányai Júlia Gimnázium robotika csapata kijutott a világdöntőre – videóval

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium háromfős csapata ismét a nemzetközi mezőnyben versenyezhet. Megnyerték a hazai megmérettetést, így kvalifikálhatták magukat a dániai világdöntőre. A csapat tagjai: Kakuszi Bence (11.A), Forgó Olivér (11.A) és Tóth Hanga Katalin (10.A).

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium háromfős csapata ismét a nemzetközi mezőnyben versenyezhet

Forrás: Beküldött fotó

A napokban rendezték meg Győrben a World Robot Olympiad nemzetközi kutatási és robotika verseny országos döntőjét. A tét a nemzetközi fordulóba történő kijutás volt. A Nemzeti Döntő kategóriagyőztes csapatai kvalifikálhatták magukat a dániai vagy panamai világdöntőkre. A részletekről Kiss Róbert okleveles matematika-kémia-informatika szakos középiskolai mestertanár, a csapat felkészítője adott számot. 

A World Robot Olympiad világszervezetnek több mint 80 tagországa van, ahol megrendezik a versenyt. A 80 ország legjobb csapatai mérik össze tudásukat a világdöntőkön.

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium 3 fős csapata a Future Innovators kategória senior korcsoportjában első helyezést ért el, így Magyarországot képviselheti a 2023. szeptember 21-24. között megrendezendő WRO Friendship Invitational Tournament versenyen a dániai Odense-ben.

A Future Innovators kategóriában az adott év témájával kapcsolatos kutatást kell végezni, amelyhez egy működő modellt is épít a csapat. A kutatást és a modellt a versenyen szakmai zsűrinek kell bemutatni és megvédeni. A verseny nyelve, már a hazai döntőn is angol. A zsűri felkészüléséhez minden csapat előzetesen elkészít egy 90 másodperces videót és egy maximum 20 oldalas tanulmányt, amelyben bemutatja a kutatás hátterét, a megoldandó problémát és a létrehozott, működő, robotika megoldásokat tartalmazó modellt. A senior korosztály esetén már elvárás, hogy komoly elméleti számítások és programkódok támasszák alá a koncepció működését és megvalósíthatóságát.

Forrás: Beküldött fotó

A győztes csapat kutatási témája a Swarm Intelligence (rajintelligencia) témakörbe sorolható. Ezen a területen programozott robotok segítségével modellezik az állatvilágban működő robotrajok viselkedését. Például a hangyák, méhek, halrajok esetében figyelhető meg ilyen biológiai mintázat, ahol az egyedek viselkedésmintáiból egy összetett, problémamegoldásra képes raj viselkedésminta jön létre.

A csapat olyan területet választott, amelyre még nincs működő modell. Mini tengeralattjáró rajok térképezhetik fel a vízalatti területeket vagy mérhetik a víz különböző fizikai, kémiai összetevőit. Ez utóbbi vizsgálatoknak nagy szerepe lehet, mert a klímaváltozás és környezetszennyezés hatására a vízben oldott oxigén mennyisége lecsökken, ami például tömeges halpusztuláshoz vezethet, illetve már több helyen vezetett is. A kutatásban bemutatott robotrajok előre jelezhetik a vízben bekövetkezett változásokat. Természetesen a csapat által kitalált koncepció még csak modell alapján létezik, de az elméleti számítások és a működő modell alátámasztják a megvalósíthatóságot.

A csapat kutatásáról készült videó:

A csapat által írt tanulmányt IDE kattintva olvashatják el angol nyelven. 

A Bányai Júlia Gimnázium robotika csapatai már ötödik alkalommal jutottak ki a nemzetközi színtérre kutatásukkal. (2015-Katar 15. hely; 2017-Costa Rica 13. hely; 2019-Dánia 3. hely; 2021-online 2. hely)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában