Búcsú

2023.08.21. 10:05

Díszpolgári címet és településért díjat adtak Csikérián – galériával

Hagyományőrző búcsút és díjátadó ünnepséget tartottak augusztus 20.-án a határ menti településen.

Juhász Jenő

A Településért végzett munkáért díjban Kuluncsics Márknét részesítették

Fotó: Juhász Jenő

Az államalapítás ünnepének reggelén Šálek Csaba plébános ünnepi szentmisét celebrált a Szent István király templomban: a történelmi megemlékezést követően megszentelte az új kenyeret. 

Az ünnepség megnyitóját a templom előtt lévő Szent István szobornál tartották, melynek keretében kettő személynek kitüntető díjat is adományoztak.

Korbély László polgármester díszpolgári címet adományozott Bányai Gábor kormánybiztosnak. A méltató szövegből kiderült, hogy az országgyűlési képviselő munkájának köszönhetően több nagyszabású fejlesztés valósulhatott meg a községben. Így többek között a Faluház, Egészségház, az óvoda épület, szolgálati lakás energetikai felújítása, az iskola és ravatalozó korszerűsítése, valamint a Táncsics utca szilárd útburkolattal való ellátása. Ezekben a napokban is tart a fő utca új burkolattal való ellátása.

A Településért végzett munkáért díjban Kuluncsics Márknét részesítették. Az egykor népművelőként is dolgozó kitüntetett oszlopos tagja a csikériai közösségnek. Jelentős szerepet vállalt a bunyevác-horvát közösség nemzeti szokásainak megőrzésében. Nevéhez számtalan rendezvény szervezése és lebonyolítása fűződik.

A díjak átadása után a település önkormányzatai (községi, német és horvát) megkoszorúzták Szent István szobrát. A szervezők pedig vendégül látták a rendezvény résztvevőit.

A nap további részében a lakosság felidézhette az egykori búcsúk hangulatát, hiszen ez a nap egy kicsit újra összehozta a családokat, rokonokat és a falu népét. A községi önkormányzatnak köszönhetően 2015 óta minden évben megtartják a templom búcsúját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában