Szent Anna-nap

2023.07.26. 18:22

Fennállásának 18. évfordulóját ünnepelte a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ – galériával

Dupla eseménynek adott helyet szerdán a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ. Szent Anna-napján ünnepelte meg fennállásának 18. évfordulóját, és dísztermében új tárlat nyílt Hollósy Katalin zománcművész alkotásaiból.

Sebestyén Hajnalka

Szent Anna-napján ünnepelte meg fennállásának 18. évfordulóját a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ

Fotó: Bús Csaba

A Szent Anna-napja kapcsán az intézmény munkatársa, Tódor Norbert megosztotta gondolatait a 7 éve elhunyt dr. Bálint Annáról. A vecsési ügyvédnő a Wojtyla egyik alapítója volt, és 81 évesen bekövetkezett haláláig patronálta a szegényeket. 

Kecskemét város részéről Lévai Jánosné önkormányzati tanácsnok mondott beszédet, melyben felidézte Szent Anna életét. 

Szent Anna a Názáretben élő Joachimnak volt a felesége. 20 évig Anna keservesen bánkódott gyermektelenségük miatt, és megfogadta, ha gyermeke születik azt a templom szolgálatára szenteli. 20 évi házasság után megszületett várva várt gyermekük: Mária. Szent Anna Jézus Krisztus nagymamája volt. Egyetlen egy hite szerint élő ember sem kapja meg kérésének tartalmát azonnal, hanem várakoznia kell arra. Ha a Jóisten azonnal fizetne imádságunkban kértekért, akkor nem valódi vallásosságról, hanem azonnali adásvétel lenne az, ez esetben látszat lenne a hit szerinti életünk.

Szent Anna Szent Joachimmal együtt a házastársak védőszentje és segítője, valamint a nagymamák követendő példaképe. Mindketten a remény és a kitartás példáját adták az utókornak.

Imádkoztak az emberek Szent Annához: a jó halálért, jó házasságért, szép családi életért.

Mire tanít ma minket Szent Anna? Megtanít bennünket keresztényként, magyarként élni, mert egy keresztény sohasem adhatja fel reményét a jövőt illetően. Magyarországon a Szűzanya után Szent Anna személye miatt alakult ki a legtöbb búcsújáró hely. 

Számos templom, oltárkép, iskola őrzi Szent Anna nevét. Kecskeméten, Piarista templomban megalakult a Szent Anna Filmklub, ahol havi rendszerességgel egy-egy keresztény filmet nézhetnek meg az érdeklődők. A mai ünnep kapcsán végül kérte Szent Anna közbenjárását hitünk erősödéséért, családjainkért, a szép halál kegyelméért.

Végül Bajkó Zoltán izsáki plébános atya megáldotta az intézményt és annak sorsközösségét. 

Az ünnepség házigazdája Gulyás János, az intézményt szintén támogató Bács-Zöldért egyik tulajdonosa volt. Aki a végén elmondta: az ünnepi ebédet hagyományosan a keceli Pintér család ajánlotta fel, akik egykoron segített megvalósítani a Wojtyla Barátság Központot. A család képviseletében Pintér Józsefné Ilona vett részt. A műsor hangulatát Szénási Pál Bertalan és lánya, Anna emelte zenei műsorával. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában