Ünnepség

2023.05.13. 09:35

Mellszobrot avattak és alkotói kiállítás nyílt Petőfi Sándor tiszteletére Tiszaugon – galériával

Felavatták Tiszaugon Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát, amelyet az alkotó Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész, Lezsák Sándor, Káré Gábor és Bíró Zoltán lepleztek le, majd Kuczor Erzsébet református lelkész áldotta meg.

Vajda Piroska

Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész, Lezsák Sándor, Káré Gábor és Bíró Zoltán leplezték le az alkotást.

Fotó: Ujvári Sándor

A csütörtöki eseményen Káré Gábor, Tiszaug polgármestere köszöntőjében halhatatlan népköltőnek nevezte Petőfit. Mint mondta: „Petőfi ott van, ahol a magyarok vannak, és mindig itt lesz, amíg a magyarság megmarad”. Hozzátette: a Bács-Kiskunban élők elfogultak a költővel szemben, hiszen ebben a vármegyében született. A polgármester örömét fejezte ki, hogy Tiszaugon is sikerült emléket állítani a magyarság egyik legnagyobb költőjének – olvasható az eseményről kiadott sajtóközleményben. 

Bíró Zoltán beszédében Petőfi Sándort különös alkatú, idegesítő egyéniségként, ugyanakkor nagyszerű szónokként és barátként jellemezte. 

Lezsák Sándor ünnepi beszédében kitért Petőfinek az utókor által egy kevésbé feszegetett vonására, a pénzügyekhez fűződő könnyed viszonyára. „Szerzem tehát a pénzt, nem hogy legyen, / Hanem azért, hogy eligyam s egyem” - összegezte az országgyűlési képviselő a költő „gazdálkodási nézeteit” hasonló című verséből idézve. Lezsák Sándor elmondta, hogy Petőfinek a gondtalan gyermekkor után nehéz években volt része, mivel édesapja elvesztette a vagyonát. 1843-44 telén került a mélypontra, de Vörösmartyék felkarolták, aztán hat nap alatt megírta a János vitézt, és ezzel végre rendeződött a helyzete – fejtette ki Lezsák Sándor.

Az ünnepség keretében több Petőfi költemény is elhangzott. Horváth Dorina Az Alföld című verset szavalta el, Túri-Kisné Szőke Melinda és Gugolyáné Légrádi Edit az Által mennék én a Tiszán… című népdalt, Kovács Réka pedig a Pille, pille, pillangó című dalt énekelte. A szoboravatás után nyitották meg a tiszaugi kultúrházban a település által meghirdetett Petőfi alkotói pályázatra beérkezett munkákat bemutató kiállítást.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában